Örtrullebröd

Örtrullebröd är gott att doppa i pepprig olivolja med lite flingsalt.
Petra Lindstrand
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk salt
  • 13 dl vetemjöl special - –14 dl ­(780-840 g)
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 kruka oregano
  • 1 kruka mynta

Pensling

  • ägg

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt ca 40 min.

  2. Hacka örterna. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ca 30 x 40 cm. Strö över örterna. Rulla ihop till en rulle och lägg den  på en plåt med bakplåtspapper. Gör på samma sätt med den andra halvan deg. Låt rullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Snitta rullarna och pensla dem med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min. Låt rullarna svalna på galler. Servera dem ljumma i skivor.

    Foto: Ulrika Pousette

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!