4.14.14.14.14.1

Örtrubbad laxsida med rödbetor, varmt citronsmör och hollandaise är god sommarmat. Laxens temperatur stiger några grader efter grillning, så avsluta när temperaturen är 52°.

För 4 personer:

Ingredienser

800 g laxsida, med skinnet kvar
2 citroner
3 vitlöksklyftor
1 msk rosmarin, hackad 
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk olivolja

Rödbetor med citronsmör och fetaost:

1 kilo rödbetor
1 citron
50 g smör, rumsvarmt
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
200 g fetaost

Tillbehör:

hollandaise
majskolvar, grillade, ev

45 minuter

Örtrubbad laxsida med rödbetor, varmt citronsmör och hollandaise – gör så här:

  1. Rödbetor: Koka rödbetorna mjuka i vatten. Skala dem under rinnande kallt vatten.
  2. Citronsmör: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Rör smöret tillsammans med citronskalet. ­Krydda med salt och peppar.
  3. Skär rödbetorna i mindre bitar och lägg dem på ett stort aluminiumfolieark eller fyra mindre. Klicka citronsmöret över rödbetorna och krydda med salt och peppar. Förslut paketen noga och lägg dem på grillen tills rödbetorna är varma och smöret har smält, ca 5 min. Smula över fetaosten före servering.
  4. Lax: Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet. Skala och pressa vitlöken. ­Blanda den med citronskal, rosmarin, salt och peppar. Tillsätt oljan.
  5. Lägg laxsidan på ett aluminiumfolieark med skinnsidan nedåt. Gnid in citron och rosmarinrubben på ovansidan. Förslut paketet noga. Lägg paketet på grillen och grilla tills innertemperaturen är 52°, beräkna ca 25 min.
  6. Servera laxen med sås, rödbetor och eventuellt majskolvar.