Örtpestogriljerad skinka  

Örtpestogriljerad skinka har ett vackert grönt täcke med örtig smak.  
Monica Eisenman
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1 julskinka - färdigkokt, 3–4 kilo
  • 1 citron - liten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl dill - hackad
  • 0,5 dl bladpersilja - hackad
  • 0,5 dl gräslök - hackad
  • 25 g babyspenat
  • 100 g hårdost - vällagrad, t ex präst- eller västerbottensost
  • 1 dl solrosfrön - rostade
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,75 dl ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Skala vitlöksklyftan.

  2. Mixa dill, persilja, gräslök, spenat, vitlök, ost, solrosfrön, citronsaft och citronskal i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan maskinen arbetar. Krydda med salt och peppar. Blanda i ströbrödet.

  3. Ta bort eventuellt nät och svål från skinkan och lägg den på ett ugnssäkert fat. Bred peston över skinkan. Griljera skinkan mitt i ugnen tills den fått fin färg, 10–15 min. Ställ skinkan kallt så att den snabbt kallnar.

Foto: Ulrika Ekblom

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!