44444

Örtpestogriljerad skinka har ett vackert grönt täcke med örtig smak.  

För 1 skinka:

Ingredienser

1 julskinka, färdigkokt, 3–4 kilo
1 citron, liten
1 vitlöksklyfta
1 dl dill, hackad
0,5 dl bladpersilja, hackad
0,5 dl gräslök, hackad
25 g babyspenat
100 g hårdost, vällagrad, t ex präst- eller västerbottensost
1 dl solrosfrön, rostade
1,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
0,75 dl ströbröd

15 minuter + 10 minuter i ugn

Örtpestogriljerad skinka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Skala vitlöksklyftan.
  2. Mixa dill, persilja, gräslök, spenat, vitlök, ost, solrosfrön, citronsaft och citronskal i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan maskinen arbetar. Krydda med salt och peppar. Blanda i ströbrödet.
  3. Ta bort eventuellt nät och svål från skinkan och lägg den på ett ugnssäkert fat. Bred peston över skinkan. Griljera skinkan mitt i ugnen tills den fått fin färg, 10–15 min. Ställ skinkan kallt så att den snabbt kallnar.

julbord

Foto: Ulrika Ekblom

Fler recept med: Fläskkött, Jul, Kött