00000

För er som inte har ett eget förråd av torkade trattisar finns de numera i de flesta livsmedelsbutiker, i små förpackningar à 30 g.

För 1 paj

Ingredienser

Pajdeg:

30 g trattkantareller, torkade
0,5 dl vatten
125 g smör, kallt tärnat
3 dl vetemjöl, (ca 180 g)

Fyllning:

2 lökar, gula
2 msk smör
0,5 tsk salt, + 0,5 tsk salt
80 g babyspenat
100 g västerbottensost
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 dl örter, bland. hackade t ex persilja, körvel, gräslök, timjan

Garnering:

örter, färska

Örtpaj – gör så här:

  1. Mixa trattkantarellerna till ett svamppulver, i matberedare eller med mixerstav. Blanda pulver och vatten. Låt stå 5 min.
  2. Blanda snabbt ihop svampmix, smör och vetemjöl till en pajdeg i matberedare. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Ställ kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 175°. Nagga och förgrädda pajskalet 10 min mitt i ugnen. Ställ åt sidan.
  4. Skala och skiva löken tunt. Smält smöret och fräs löken tills den mjuknat. Strö på 1/2 tsk salt och vänd i spenaten. Låt blandningen svalna något. Lägg den i bottnen av pajskalet.
  5. Riv osten och fördela den ovanpå löken/spenaten. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och 1/2 tsk salt. Blanda örterna med äggvispet. Fördela blandningen över osten.
  6. Grädda mitt i ugnen 35-40 min. Garnera med färska örter. Servera pajen varm eller ljummen.