Örtpaj

För er som inte har ett eget förråd av torkade trattisar finns de numera i de flesta livsmedelsbutiker, i små förpackningar à 30 g.
Allt om Mat

Pajdeg

  • 30 g trattkantareller - torkade
  • 0,5 dl vatten
  • 125 g smör - kallt tärnat
  • 3 dl vetemjöl - (ca 180 g)

Fyllning

  • 2 lökar - gula
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk salt
  • 80 g babyspenat
  • 100 g västerbottenost
  • 4 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl örter - bland. hackade t ex persilja, körvel, gräslök, timjan

Garnering

  • örter - färska

Gör så här

  1. Mixa trattkantarellerna till ett svamppulver, i matberedare eller med mixerstav. Blanda pulver och vatten. Låt stå 5 min.

  2. Blanda snabbt ihop svampmix, smör och vetemjöl till en pajdeg i matberedare. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

  3. Ställ kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 175°. Nagga och förgrädda pajskalet 10 min mitt i ugnen. Ställ åt sidan.

  4. Skala och skiva löken tunt. Smält smöret och fräs löken tills den mjuknat. Strö på 1/2 tsk salt och vänd i spenaten. Låt blandningen svalna något. Lägg den i bottnen av pajskalet.

  5. Riv osten och fördela den ovanpå löken/spenaten. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och 1/2 tsk salt. Blanda örterna med äggvispet. Fördela blandningen över osten.

  6. Grädda mitt i ugnen 35-40 min. Garnera med färska örter. Servera pajen varm eller ljummen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!