00000

Lägg säsongens grönsaker och bönor på burk och spara till mörka höstkvällar! Oljan i lagen kan bli grumlig när burken har stått kallt ett tag, men den klarnar efter en stund i rumstemperatur.

För 1 1/2 liter

Ingredienser

500 g bönor blandade, t ex vaxbönor, skärbönor, sugarsnaps, bondbönor
1 gul lök liten
1 röd chili t ex spansk peppar
3 vitlöksklyftor
0,5 kruka örter färska, t ex salvia, oregano, timjan eller rosmarin

Vinägerlag

2,5 dl äppelcidervinäger
2,5 dl vatten
1,5 tsk salt
5 dl olivolja eller rapsolja

Inlaga örtiga bönor i olja – gör så här:

  1. Skär bönorna i 5 cm långa bitar. Skala och skär löken i tunna klyftor.
  2. Koka upp vinäger, vatten och salt. Lägg i bönor och lök och låt koka ca 3 min. Dra kastrullen från värmen och låt stå ca 2 min. Häll av lagen och spara den.
  3. Kärna ur och strimla chilin. Skala och halvera vitlöken.
  4. Varva bönor och lök med chili, vitlök och örterna i en stor, väl rengjord glasburk. Häll på vinägerlagen blandad med oliv- eller rapsolja och sätt på ett lock. Förvara bönorna i kylen.
Fler recept med: Ärter och bönor