3.23.23.23.23.2

Recept på rotfruktsgratäng - en mättande och smakrik allt-i-ett-rätt där sältan från osten möter pumpans sötma. Testa att byta ut rotfrukterna mot andra favoriter för variation.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g butternutpumpa
400 g rotselleri
100 g svartkål
1,5 dl gröna linser
2 msk olivolja, kallpressad
1 förpackning tomater, krossade (500 g)
4 dl vatten
1 tsk oregano
0,5 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
200 g fetaost

Tillbehör:

1 fänkålsstånd
200 g blandsallad
50 g alfalfagroddar
1 msk olivolja

20 minuter + 1 timme i ugn

Rotfruktsgratäng – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär pumpa och rotselleri i små tärningar, ca 2 x 2 cm. Skär bort den tjockaste delen av stammen från svartkålen och grovstrimla bladen. Skölj linserna.
  2. Lägg rotfrukter, kål och linser i en ugnssäker form. Häll över olja. Blanda ihop krossade tomater, vatten, örter, salt och peppar. Häll blandningen över grönsakerna och blanda runt så att allt täcks av vätskan.
  3. Tillaga mitt i ugnen 45 min. Ta ut formen, smula över fetaosten och ställ tillbaka formen i ugnen. Gratinera ytterligare ca 15 min, tills rotfrukter och linser mjuknat och osten fått en fin gyllene färg. Låt gratängen svalna något före servering.
  4. Sallad: Ansa och hyvla fänkålen tunt på mandolin eller skär tunt med en vass kniv. Blanda ihop salladsblad, fänkål och groddar. Ringla över olja.
  5. Servera gratängen tillsammans med salladen.