20 minuter + 1 timme i ugn
Rotfruktsgratäng – gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Skala och skär pumpa och rotselleri i små tärningar, ca 2 x 2 cm. Skär bort den tjockaste delen av stammen från svartkålen och grovstrimla bladen. Skölj linserna.
- Lägg rotfrukter, kål och linser i en ugnssäker form. Häll över olja. Blanda ihop krossade tomater, vatten, örter, salt och peppar. Häll blandningen över grönsakerna och blanda runt så att allt täcks av vätskan.
- Tillaga mitt i ugnen 45 min. Ta ut formen, smula över fetaosten och ställ tillbaka formen i ugnen. Gratinera ytterligare ca 15 min, tills rotfrukter och linser mjuknat och osten fått en fin gyllene färg. Låt gratängen svalna något före servering.
- Sallad: Ansa och hyvla fänkålen tunt på mandolin eller skär tunt med en vass kniv. Blanda ihop salladsblad, fänkål och groddar. Ringla över olja.
- Servera gratängen tillsammans med salladen.