Örtig rotfruktsgratäng med krispig grönsallad

Recept på rotfruktsgratäng - en mättande och smakrik allt-i-ett-rätt där sältan från osten möter pumpans sötma. Testa att byta ut rotfrukterna mot andra favoriter för variation.
Therese Elgquist
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 400 g butternutpumpa
  • 400 g rotselleri
  • 100 g svartkål
  • 1,5 dl gröna linser
  • 2 msk olivolja - kallpressad
  • 1 förp tomater - krossade (500 g)
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 200 g fetaost

Tillbehör

  • 1 fänkålsstånd
  • 200 g blandsallad
  • 50 g alfalfagroddar
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär pumpa och rotselleri i små tärningar, ca 2 x 2 cm. Skär bort den tjockaste delen av stammen från svartkålen och grovstrimla bladen. Skölj linserna.

  2. Lägg rotfrukter, kål och linser i en ugnssäker form. Häll över olja. Blanda ihop krossade tomater, vatten, örter, salt och peppar. Häll blandningen över grönsakerna och blanda runt så att allt täcks av vätskan.

  3. Tillaga mitt i ugnen 45 min. Ta ut formen, smula över fetaosten och ställ tillbaka formen i ugnen. Gratinera ytterligare ca 15 min, tills rotfrukter och linser mjuknat och osten fått en fin gyllene färg. Låt gratängen svalna något före servering.

  4. Sallad: Ansa och hyvla fänkålen tunt på mandolin eller skär tunt med en vass kniv. Blanda ihop salladsblad, fänkål och groddar. Ringla över olja.

  5. Servera gratängen tillsammans med salladen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!