Örtgratinerad kålrot - vegansk "julskinka"

Vegansk julskinka? Servera en läcker örtgratinerad kålrot. Gratinerad kålrot är riktigt 70-talsretro. Här har rätten fått en modern twist med ett täcke av panko och färska örter.
Mattias Larsson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 kålrötter - (à ca 750 g)
  • 2 l vatten
  • 2 msk salt
  • 1 rosmarinkvist
  • 0,75 dl majonnäs - vegansk (valfritt)
  • 0,75 dl panko
  • 2 msk gräslök - finstrimlad
  • 1 msk rosmarin - finhackad

Gör så här

  1. Skala kålrötterna, lägg dem i en gryta med vatten, salt och rosmarin. Koka försiktigt under lock ca 1 timme, tills kålrötterna är mjuka med ett litet tuggmotstånd i mitten. Ta upp och låt svalna.

  2. Sätt ugnen på 275° och övervärme. Halvera kålrötterna och lägg dem på en plåt eller i en ugnssäker form med snittytan ner. Bred på majonnäsen.

  3. Blanda panko och örter och strö det över kålrötterna. Gratinera mitt i ugnen ca 5 min. Låt svalna innan de skärs i skivor. Serveras ljumna eller kalla.

    Foto: Helén Pe

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!