4.54.54.54.54.5

Vegansk julskinka? Servera en läcker örtgratinerad kålrot. Gratinerad kålrot är riktigt 70-talsretro. Här har rätten fått en modern twist med ett täcke av panko och färska örter.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

2 kålrötter, (à ca 750 g)
2 liter vatten
2 msk salt
1 rosmarinkvist
0,75 dl majonnäs, vegansk (valfritt)
0,75 dl panko
2 msk gräslök, finstrimlad
1 msk rosmarin, finhackad

15 minuter + 1 timme koktid + 5 minuter i ugn

Örtgratinerad kålrot – gör så här:

  1. Skala kålrötterna, lägg dem i en gryta med vatten, salt och rosmarin. Koka försiktigt under lock ca 1 timme, tills kålrötterna är mjuka med ett litet tuggmotstånd i mitten. Ta upp och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 275° och övervärme. Halvera kålrötterna och lägg dem på en plåt eller i en ugnssäker form med snittytan ner. Bred på majonnäsen.
  3. Blanda panko och örter och strö det över kålrötterna. Gratinera mitt i ugnen ca 5 min. Låt svalna innan de skärs i skivor. Serveras ljumna eller kalla.
    Örtgratinerad kålrot

    Foto: Helén Pe

Fler recept med: Buffémat, Grönsaker, Jul, Vegetariskt