Örtbröd med blåklint

I degen blandas de blå kronbladen av blåklint och sedan fylls bröden med en smör- och örtfyllning. Här är det spansk körvel, men naturligtvis kan du använda andra örter.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl kronblad - torkade, av blåklint
  • 12 dl vetemjöl
  • 50 g smör - smält

Örtsmör

  • 75 g smör
  • 0,75 dl spansk körvel - finhackad, (eller annat kryddgrön)

Pensling

  • ägg - uppvispat
  • vallmofrön

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vatten och mjölk till 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.

  2. Tillsätt socker, salt, blåklint och det mesta av mjölet, spara ca 1/2 dl till utbakningen. Tillsätt det smälta smöret. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.

  3. Blanda örtsmöret. Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 2 delar och kavla ut eller platta till degen till rektanglar (ca 25x35 cm). Bred på örtsmöret och rulla ihop till en limpa.

  4. Lägg bröden med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 200°.

  5. Pensla med ägg och strö över vallmofrön. Skåra bröden på längden och grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!