Örtbakat rådjur med krämig pasta

Rådjur är ett av skogens godaste vilt, det är magert och mört. Ytterfilén ska stekas varsamt, blir den överstekt får köttet en smulig och trist konsistens.

Örtbakat rådjur med krämig pasta

1. Sätt ugnen på 125°. Putsa rådjursfilén fri från hinnor och halvera den. Hacka örterna och blanda med vitlöken på en skärbräda. Rulla köttet i hacket och klappa lite så att örterna fäster.

2. Lossa baconskivorna och lägg hälften bredvid varandra, eventuellt något omlott och rulla in en filébit. Gör likadant med den andra.

3. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om däri. Lägg över i en ugnssäker form, stick in en stektermometer och stek i mitten av ugnen till 60-63°, ca 30 minuter.

4. Sås: Koka ihop vin och grädde med en skalad vitlöksklyfta och buljong till hälften. Mixa med mixerstav. Koka upp pastavatten.

5. Om du har färsk sparris, skär då bort den nedersta delen. Förväll sparrisen hastigt, 1-2 minuter, i pastavattnet. Ta upp dem med hålslev och kyl.

6. Koka pastan enligt anvisningarna. Ta ut köttet och låt det vila. Hetta upp en stek- eller wokpanna, lägg i smör och fräs först svampen, tillsätt sparris, sockerärter och slutligen tomater. Smaka av med salt.

7. Häll av pastavattnet och blanda den avrunna pastan med såsen. Lägg upp på tallrikar. Dela köttet i portionsbitar och skär dem på diagonalen, lägg bredvid pastan. Strö slutligen över grönsakerna. Servera genast.

Recept från