Ört- och senapsgravad strömming

Strömmingen behöver dra 8 timmar i lagen innan den blandas i såsen med färska örter.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g strömmingfiléer
  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 msk salt
  • 1 tsk strösocker

Sås

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk timjan - hackad färsk
  • 2 msk dragon - hackad färsk
  • 4 msk majonnäs
  • 4 msk gräddfil
  • 1 msk senap
  • 1,5 msk citron - pressad
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • knäckebröd
  • rödlök - finhackad
  • 0,5 dl dill - hackad
  • 0,5 g persilja - hackad

Gör så här

  1. Dra bort skinnet från strömmingen. Blanda vatten, ättika, socker och salt och rör tills socker och salt har löst sig. Häll lagen över strömmingen och låt den stå kallt ca 8 timmar tills filéerna är vita och fasta i köttet.

  2. Sås: Lägg skalad vitlök, socker, timjan och dragon i en mortel och stöt ihop till en kryddpasta. Vispa ihop majonnäs, gräddfil, senap och citronsaft. Tillsätt kryddpasta, dill och persilja. Krydda med salt och peppar.

  3. Häll av lagen från strömmingen och låt den rinna av ordentligt. Blanda strömmingen med såsen. Servera med knäckebröd och finhackad rödlök.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!