00000

Orecchiette med rucolapesto och bakad ricotta är en vegetarisk pastarätt. Ricotta i ugnen får en härligt krämig konsistens och passar perfekt till pasta.

För 4 personer:

Ingredienser

250 g ricottaost
2 vitlöksklyftor
100 g kronärtskocksklyftor, marinerade
2 msk kapris, små
1 aubergine
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
300 g orecchiettepasta

Pesto:

0,5 dl pinjenötter
50 g rucola
50 g pecorinoost, eller parmesanost
1 dl olivolja
0,5 dl vatten
0,5 tsk flingsalt

Garnering:

20 g rucola

20 minuter + 20 minuter i ugn

Orecchiette med rucolapesto och bakad ricotta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Stjälp upp ricottaosten på en plåt med bakplåtspapper. Krossa vitlöksklyftorna med skal på och lägg dem bredvid. Häll av spadet från kronärtskockor och kapris och lägg på plåten. Skär auberginen i små tärningar och lägg bredvid. Ringla över olja och krydda med salt och peppar.
  2. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut och låt svalna.
  3. Pesto: Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de fått fin färg. Låt svalna. Ta bort skalet från de ugnsbakade vitlöksklyftorna. Lägg vitlöken i en mixerskål och tillsätt pinjenötter, rucola, ost, olja, vatten och flingsalt. Mixa slätt med mixerstav.
  4. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda pastan med pesto och ugnsbakade grönsaker. Skär ricottan i bitar och strö den över. Garnera med rucola.