Orecchiette med rucolapesto och bakad ricotta
Ingredienser
- 250 g ricottaost
- 2 vitlöksklyftor
- 100 g kronärtskocksklyftor - marinerade
- 2 msk kapris - små
- 1 aubergine
- 2 msk olivolja
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 300 g orecchiettepasta
Pesto
- 0,5 dl pinjenötter
- 50 g rucola
- 50 g pecorino - eller parmesanost
- 1 dl olivolja
- 0,5 dl vatten
- 0,5 tsk flingsalt
Garnering
- 20 g rucola
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225°. Stjälp upp ricottaosten på en plåt med bakplåtspapper. Krossa vitlöksklyftorna med skal på och lägg dem bredvid. Häll av spadet från kronärtskockor och kapris och lägg på plåten. Skär auberginen i små tärningar och lägg bredvid. Ringla över olja och krydda med salt och peppar.
-
Tillaga mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut och låt svalna.
-
Pesto: Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de fått fin färg. Låt svalna. Ta bort skalet från de ugnsbakade vitlöksklyftorna. Lägg vitlöken i en mixerskål och tillsätt pinjenötter, rucola, ost, olja, vatten och flingsalt. Mixa slätt med mixerstav.
-
Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda pastan med pesto och ugnsbakade grönsaker. Skär ricottan i bitar och strö den över. Garnera med rucola.