Olivbröd

Brödet får ett gott tuggmotstånd med hackade oliver och valnötter i.

DETTA INLÄGG SPONSRAS AV Söndag

Olivbröd

 

1. Skiva eller hacka oliverna och grovhacka valnötterna. Hacka också färska blad av rosmarin eller timjan. Ställ allt detta åt sidan. Smula ner jästen i en bunke och lägg i (den första mängden) salt och honung. Slå på lite av vattnet. Rör om tills jästen är löst.
2. Häll i resten av vattnet, oljan, oliverna, valnötterna, de hackade örterna och till sist mjölet.
3. Arbeta snabbt ihop den rätt lösa degen. Strö 2 msk vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och jäs i ungefär 1 timme.  Värm ugnen till 250 grader. Smörj en bakplåt eller täck den med ett bakpapper. Strö ut ca 3 msk vetemjöl på bakbordet. Tippa försiktigt ut den jästa degen på det mjölade stället. Knåda inte!
4. Skär bara (enklast med degskrapa eller vass kniv) degen i fyra smala och långa remsor. Flytta över bitarna på bakplåtarna. Forma till avlånga mycket smala bröd och vrid gärna degbitarna lite som spiraler.
5. Pensla med vatten och strö över grovt salt och gärna lite hackad rosmarin eller timjan ovanpå också.
6. Grädda bröden direkt (utan jäsning) i 5 minuter, stäng av ugnen och låt bröden grädda färdigt i eftervärmen i ytterligare 10-12 minuter.
7. Låt sedan bröden svalna täckta av en handduk. Skär dem i små skivor.

Recept från