00000

Nyponkavring får god, söt smak av nyponskalsmjöl och sirap. Kombinationen blir till en oslagbar kavring!

För 1 bröd:

Ingredienser

25 g jäst
3 dl vatten
1 dl sirap, mörk
0,5 dl nyponskalsmjöl
1 tsk fänkålsfrön
6 dl vetemjöl, (360 g)
3 dl grahamsmjöl, (180 g)
0,5 msk salt

Pensling:

vatten

Garnering:

2 msk sesamfrön

15 minuter + 2 timmar ­ jästid + 40 minuter i ugn

Nyponkavring – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, nyponskalsmjöl och fänkålsfrön. Arbeta ­in mjöl och salt till en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och ­­låt jäsa ca 1 ½ timme.
  2. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och forma försiktigt till en limpa. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytter­ligare ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  3. Pensla brödet med vatten och strö på ­sesamfrön. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 30 min, tills det fått en fin skorpa. ­Låt ­brödet kallna på galler.

 

Fler recept med: Bakning, Matbröd