Nyponkavring

Nyponkavring får god, söt smak av nyponskalsmjöl och sirap. Kombinationen blir till en oslagbar kavring!
Tove Nilsson
Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 dl sirap - mörk
  • 0,5 dl nyponskalsmjöl
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 6 dl vetemjöl - (360 g)
  • 3 dl grahamsmjöl - (180 g)
  • 0,5 msk salt

Pensling

  • vatten

Garnering

  • 2 msk sesamfrön

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, nyponskalsmjöl och fänkålsfrön. Arbeta ­in mjöl och salt till en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och ­­låt jäsa ca 1 ½ timme.

  2. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och forma försiktigt till en limpa. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytter­ligare ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Pensla brödet med vatten och strö på ­sesamfrön. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 30 min, tills det fått en fin skorpa. ­Låt ­brödet kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!