Nyponbröd glutenfritt

Använd gärna degblandare, eftersom glutenfritt mjöl är lite kladdigt att jobba med.

15 min + 2 timmar jäsning + 20 min i ugnen

1. Blanda hirs, husk, nyponmjöl, salt och 5 dl vatten i en bunke. Låt svälla 5 min.
2. Lös upp jästen i 1 dl vatten i en degbunke. Tillsätt nyponblandningen, oljan och 1 dl -solrosfrön. Klipp ner 8 torkade aprikoser.
3. Sätt på degblandaren och tillsätt mjölmixen lite i taget tills degen börjar bli fast. Arbeta degen 5 min i degblandaren. Om degen blir 
för lös kan man tillsätta lite mer mjölmix.
4. Täck degbunken med plastfolie och jäs
1  1/2 timme i rumstemperatur. Tryck lätt med fingret på degen efter jäsning och känn att degen känns luftig och följsam. Jäs annars ytterligare 30 min.
5. Använd spritspåse och spritsa ut bullar på en plåt med bakplåtspapper. Jämna till ytan med blöta fingertoppar.
6. Toppa med 1 dl solrosfrön och tryck lätt så att de fastnar. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
7. Sätt ugnen på 225° och grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

Recept från /LagaLätt