Recept på nypon- och hasselnötsbröd med aprikoser. Underbart saftigt frukostbröd med hackade hasselnötter och aprikoser och lite sötma från färdig nyponsoppa.

För 2 limpor

Ingredienser

100 g hasselnötter
100 g aprikoser torkade
50 g jäst
2 dl vatten
3 dl nyponsoppa
1 msk sirap ljus
2 tsk salt
1 dl rapsolja
2 dl rågmjöl fint
12 dl vetemjöl

Till formen och garnering:

1 msk smör
1 dl sesamfrön

Nypon- och hasselnötsbröd – gör så här:

  1. Hacka nötter och aprikoser.
  2. Smula jästen i en bunke. Värm vatten och nyponsoppa till fingervarmt, 37°. Häll lite av vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sirap och salt. Arbeta in rågmjöl och vetemjöl, spara lite till utbakning. Låt degen jäsa ca 30 min under bakduk.
  3. Smörj två avlånga brödformar, à 2 liter, med smör. Strö i ca hälften av sesamfröna. Dela degen i två bitar och forma till två limpor. Lägg limporna i formarna och låt jäsa ytterligare ca 30 min under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 200°. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön. Skåra bröden längs med i mitten med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Stjälp upp och låt bröden kallna på galler.
Fler recept med: Matbröd, Övrigt