Nudelsoppa med marinerad tofu, sötpotatis och svamp

Recept på nudelsoppa med marinerad tofu, sötpotatis och svamp. Vegansk soppa där tofun läggs i press för att bli extra fast. Tamarisoja är en långlagrad soja som finns i asiatiska butiker och välsorterade livsmedelsbutiker. 

 

20 minuter + 50 minuter för tofun att ligga i press och marineras + 25 minuter i ugn

Nudelsoppa med marinerad tofu, sötpotatis och svamp – gör så här:

  1. Låt tofun ligga i press ca 30 min i en kökshandduk med något tungt ovanpå, t ex en mortel.
  2. Blanda sesamolja, 2 msk tamarisoja och srirachasås. Skär tofun i kuber, 1 x 1 cm, och blanda med såsen. Marinera ca 20 min.
  3. Sätt ugnen på 225°. Skrubba och skär sötpotatisen i kuber, 1 x 1 cm. Lägg sötpotatisen på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med 1/2 msk olja och 1/2 krm salt. Lägg tofubitarna vid sidan om.
  4. Rosta mitt i ugnen 20–25 min, tills potatisen är mjuk och tofun fått gyllene färg. Rör om efter halva tiden.
  5. Skala och skiva ingefäran. Koka upp vattnet med ingefära och buljongtärningar. Sjud ca 5 min. Sila bort ingefäran och tillsätt misopasta och 1 msk tamarisoja. Smaka av med limesaft.
  6. Ansa och skiva svampen. Stek den i 1 msk olja tills den fått fin färg. Krydda med 2 krm salt.
  7. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Ansa och skär salladslöken tunt på snedden.
  8. Fräs spenaten snabbt i 1/2 msk olja i en stekpanna.
  9. Fördela nudlarna i djupa skålar. Fördela sötpotatis, tofu och spenat runt om. Häll över buljongen och garnera med salladslök, thaibasilika och sesamfrön. 

Recept av Therese Elgquist

Recept från