Nougat- och mascarponemousse med apelsinchutney och kaffegelé

55555

Den här desserten är inspirerad av den italienska desserten tiramisu. Den lagas med fördel dagen före serveringen.

För 8 person(er)

Ingredienser

8 savoiardikex
1 dl kaffe, starkt kallt

Apelsinchutney

2 gelatinblad
2 apelsiner, ev 3 st, (250 g apelsinfiléer)
0,5 vaniljstång
0,5 dl apelsin, pressad
125 g syltsocker

Mascarponemousse

5 äggulor
0,75 dl strösocker
0,75 dl madeira
150 g mascarponeost
60 g hasselnötkräm, (Nutella)
2 dl vispgrädde

Kaffegelé

2 gelatinblad
1,5 dl kaffe, hett, starkt
1,5 msk strösocker
1 msk frangelicolikör, (hasselnötslikör) eller kaffelikör

Tillbehör

1 nypa apelsinskivor, torkade

Nougat- och mascarponemousse med apelsinchutney och kaffegelé

  1. Apelsinchutney: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skär bort skalet på apelsinerna med en vass kniv och skär ut skinnfria filéer. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka vaniljstång, frön, apelsinklyftor, apelsinsaft, syltsocker i en kastrull 2 min.
  2. Lyft upp gelatinbladen och smält ner dem i apelsinchutneyn under omrörning. Låt svalna och fördela chutneyn i 8 koppar eller glas som rymmer 2 dl. Ställ i kylen minst 3 timmar för att stelna.
  3. Mascarponemousse: Vispa äggulor, socker och madeira i en skål i hett vattenbad till massan blir luftig och riktigt fast och har en temperatur på 83°. Det är viktigt att vispa hela tiden. Blanda i mascarpone och hasselnötskräm. Låt kallna till 20°. Lättvispa grädden och vänd försiktigt ner den i krämen.
  4. Kaffedoppa kexen och lägg dem på chutneyn. Klicka eller spritsa ner moussen. Se till att moussen når ända ut i kanterna och är jämn och slät. Ställ kopparna i kylen ca 3 timmar.
  5. Kaffegelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Lyft upp dem och smält dem på svag värme i lite av kaffet. Rör ner det i det resterande kaffet, socker och likör. Låt kallna, och när den börjar stelna till äggvitekonsistens skedas den över moussen. Ställ tillbaka kopparna i kylen för att gelén ska stelna helt.
  6. Servera med torkad apelsinskiva.
Fler recept med: Choklad, Övrigt