00000

Tårtans delar kan förberedas i god tid, men lägg ihop dem strax före servering, annars mjuknar marängen.

För 12 person(er)

Ingredienser

Marängbotten

2 äggvitor
1,5 dl strösocker

Nötbottnar

100 g hasselnötter
1,5 dl florsocker
2 äggvitor

apelsinChoklad

1 apelsin
1 dl vatten
3 msk apelsinlikör, t ex Cointreau
1 msk strösocker
100 g mörk choklad, (70 %)

fyllning

3 dl vispgrädde
3 msk florsocker
1 msk snabbkaffepulver

Garnering

1 apelsin
1 dl vatten
3 msk strösocker

1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa till en fast marängsmet.
2. Rita en rundel på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i rundeln och grädda marängbottnen mitt i ugnen ca 1 1/2 timme, tills marängbottnen känns torr. Låt kallna på galler. Höj ugnsvärmen till 150°.
3. Nötbottnar: Mal nötterna i mandelkvarn och blanda med florsockret. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd i nötblandningen.
4. Rita två rundlar på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i rundlarna. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 20 min. Lossa dem försiktigt från papperet när de svalnat och låt kallna plant.
5. Apelsinchoklad: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Skala med en potatisskalare, se till att inget av det vita skalet kommer med. Finhacka apelsinskalet. Lägg det i en kastrull och tillsätt vatten, likör och socker. Låt koka utan lock 3-4 min, tills nästan all vätska kokat in. Ta kastrullen åt sidan.
6. Bryt chokladen i mindre bitar. Blanda ner den i kastrullen och rör tills chokladen smält. Bred ut chokladen på bakplåtspapper och låt stelna i kylen.
7. Skölj apelsinen till garnering i ljummet vatten. Raspa skalet med ett zestjärn eller finstrimla det. Koka skalet i vatten med socker i en kastrull ca 5 min. Låt rinna av och kallna.
8. Fyllning: Vispa grädden med florsocker och kaffepulver. Bre 1/3 av grädden på en nötbotten. Lägg på marängen och bre på 1/3 av grädden. Lägg på den andra nötbottnen och bre på den sista grädden. Bryt chokladen i bitar och stick ner dem i grädden. Strö över apelsinskalet och servera.

Fler recept med: Ägg och mejeri, Bakning, Övrigt, Tårtor