Nöttårta med maräng- botten och apelsinchoklad

Tårtans delar kan förberedas i god tid, men lägg ihop dem strax före servering, annars mjuknar marängen.
Allt om Mat

Marängbotten

  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker

Nötbottnar

  • 100 g hasselnötter
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 äggvitor

apelsinChoklad

  • 1 apelsin
  • 1 dl vatten
  • 3 msk apelsinlikör - t ex Cointreau
  • 1 msk strösocker
  • 100 g mörk choklad - mörk (70 %)

fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk florsocker
  • 1 msk snabbkaffepulver

Garnering

  • 1 apelsin
  • 1 dl vatten
  • 3 msk strösocker

Gör så här

  1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa till en fast marängsmet.

  2. Rita en rundel på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i rundeln och grädda marängbottnen mitt i ugnen ca 1 1/2 timme, tills marängbottnen känns torr. Låt kallna på galler. Höj ugnsvärmen till 150°.

  3. Nötbottnar: Mal nötterna i mandelkvarn och blanda med florsockret. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd i nötblandningen.

  4. Rita två rundlar på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i rundlarna. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 20 min. Lossa dem försiktigt från papperet när de svalnat och låt kallna plant.

  5. Apelsinchoklad: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Skala med en potatisskalare, se till att inget av det vita skalet kommer med. Finhacka apelsinskalet. Lägg det i en kastrull och tillsätt vatten, likör och socker. Låt koka utan lock 3-4 min, tills nästan all vätska kokat in. Ta kastrullen åt sidan.

  6. Bryt chokladen i mindre bitar. Blanda ner den i kastrullen och rör tills chokladen smält. Bred ut chokladen på bakplåtspapper och låt stelna i kylen.

  7. Skölj apelsinen till garnering i ljummet vatten. Raspa skalet med ett zestjärn eller finstrimla det. Koka skalet i vatten med socker i en kastrull ca 5 min. Låt rinna av och kallna.

  8. Fyllning: Vispa grädden med florsocker och kaffepulver. Bre 1/3 av grädden på en nötbotten. Lägg på marängen och bre på 1/3 av grädden. Lägg på den andra nötbottnen och bre på den sista grädden. Bryt chokladen i bitar och stick ner dem i grädden. Strö över apelsinskalet och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!