00000

Nötfylld kotlettrad bör ätas nylagat och inte uppvärmt. Servera gärna med klyftpotatis och senapssås.

För 6-8 personer:

Ingredienser

1 kilo fläskkotlettrad, gärna med svål, benfri
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
3 vitlökar, hela
2 msk olivolja

Fyllning:

1 gul lök
1 äpple
1 msk smör
0,5 minibaguette, dagsgammal
1 dl valnötskärnor
1 dl sötmandel
2 vitlöksklyftor
3 msk persilja, finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

örter, t ex rosmarin

30 minuter + 1 1/2 timme i ugn

Nötfylld kotlettrad – gör så här:

  1. Fyllning: Skala och finhacka ­löken. Skala, kärna ur och skär ­äpplet i små bitar. Fräs löken mjuk i smör, ca 3 min. Tillsätt äppel­bitarna och fräs ytterligare ca 3 min. Låt kallna.
  2. Skär bort kanterna på baguetten och finfördela  brödet till smulor i matberedare.
  3. Mosa valnötskärnorna i en ­mortel. Hacka mandeln. Skala och finhacka vitlöken. Blanda nötter och mandel med vitlök, lök- och ­äppelfräs, brödsmulor och persilja. ­Krydda med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 150°. Skär ett djupgående snitt längs hela ­kotlettraden. Krydda köttet med salt och peppar. Fyll kotlettraden med nötfyllningen och bind ihop med steksnöre. Lägg köttet i en ­ugnssäker form.
  5. Halvera vitlöken. Pensla ­snitt­ytan med olja.
  6. Tillaga köttet i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 72°, beräkna ca 1 1/2 timme.  Låt köttet vila ca 15 min innan det skärs i skivor. Garnera med örter.