00000

30 min + 25 min i ugn. Baka nötbrownien dagen innan, så stelnar den ordentligt och blir lättare att skära upp. Låt stå i rumstemperatur före servering.

För 8 personer

Ingredienser

Nötbrownie:

200 g mörk choklad
200 g smör
3 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl hasselnötter, rostade
1 dl valnötter
1 dl pistaschnötter

Nougatmousse:

3 dl vispgrädde
150 g nougat

Syrad svartvinbärsmarmelad:

2 dl svartvinbärsmarmelad
1 citron, skal och saft

Garnering:

0,5 citron, skalet från
50 g pistaschnötter
0,5 pkt kryddtagetes, eller citronmeliss
8 skorpor, italienska biscotti

Nötbrownie med nougatmousse och syrad svartvinbärsmarmelad

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en avlång 1 1/2 liters kakform. Lägg en remsa bakplåtspapper längs botten och upp på kortsidorna.
2. Smält smör och choklad i en skål över sjudande vattenbad.
3. Vispa ägg och socker poröst tills sockret löst sig. Tillsätt chokladsmöret, mjöl och nötter. Häll upp smeten i formen.
4. Grädda mitt i ugnen 25 min. Låt kakan kallna och ställ den i kylen till nästa dag.
5. Blanda marmelad, citronskal och citronsaft. Hit kan förberedas.
6. Dela nougaten i mindre bitar och lägg i en skål. Smält nougaten 1–3 min i mikron. Små bitar kan vara kvar. Låt svalna.
7. Vispa grädden löst och blanda hälften med nougaten. Vänd med en slickepott. Vispa resten av grädden lite fastare och vänd ner i nougatgrädden. Förvara svalt till servering.
8. Skala citronen med en potatisskalare och skär det i tunna strimlor. Halvera pistaschnötterna. Dela skorporna i bitar.
9. Lossa brownien från formen, den kan behöva en liten stund i varmt vatten för att lossna. Skär skivor och lägg lite nougatmousse på varje. Klicka ut marmeladen runt. Garnera med skal, nötter, kryddgrönt och skorpor.

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Fest, Övrigt