Nötbrownie med kolasmetana

Recept på nötbrownie med kolasmetana som passar både till dessert och till kaffet. Den goda kolasmeten är gjord på färdig karamelliserad mjölk blandad med smetana, som ger en fräsch och inte så söt smak till kakan.
Mattias Larsson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2 dl farinsocker
  • 0,75 dl honung
  • 100 g smör
  • 200 g choklad - mörk 70 %
  • 4,5 dl vetemjöl - (270 g)
  • 1 dl kakao
  • 100 g nötter - hackade valfria
  • 0,5 msk flingsalt
  • 2 tsk bakpulver

Topping

  • 3 dl smetana
  • 1,5 dl karamelliserad mjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Vispa äggen poröst tillsammans med farin och honung.

  2. Smält smör och choklad tillsammans i mikro eller över vattenbad. Häll ner chokladblandningen i äggvispet.

  3. Blanda mjöl, kakao, nötter (spara lite till garnering), flingsalt och bakpulver. Rör ner mjölblandningen och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en form, ca 15 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna, skär i bitar.

  4. Topping: Vispa smetana med elvisp tills den är som lättvispad grädde. Blanda försiktigt ner den karamelliserade mjölken. Bred ut eller spritsa toppingen på brownien. Det fina mönstret är gjord med en kronbladstyll.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!