1. Börja med mördegen. Arbeta ihop alla ingredienser till en deg, gärna i matberedare. Smörj och mjöla veckade formar av aluminium. Tryck ut degen i formarna. Ställ kallt.
2. Sätt ugnen på 200°.
3. Rosta hasselnötterna i en varm, torr stekpanna tills skalet börjar spricka. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen. Mal hasselnötter och sötmandel i mandelkvarn.
4. Rör socker och smör mjukt. Tillsätt äggen, ett i taget. Vänd ner mald mandel och hasselnötter tillsammans med rom.
5. Ta ut formarna med degen ur kylskåpet. Lägg 1 msk mandelkräm i varje. Fördela vinbären i formarna och avsluta med resten av mandelkrämen. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått färg, ca 20 min.
6. Servera dem gärna ljumna med lättvispad grädde eller mjukrörd vaniljglass.
Nöt- och mandelsnäcka med svarta vinbär
30 min + 20 min i ugn
Smörj och mjöla formarna noga så fastnar inte kakorna. Diska aldrig formarna i diskmaskin.
För 20 kakor
Ingredienser
2 dl | vetemjöl |
100 g | smör |
1 dl | strösocker |
1 | äggula, liten |
Fyllning
100 g | hasselnötter |
50 g | sötmandel |
1 dl | råsocker |
100 g | smör, rumstempererat |
2 | ägg |
2 msk | ljus rom |
100 g | vinbär, svarta eller röda |
Tillbehör
1 pkt | grädde, lättvispad eller mjukrörd vaniljglass |