Nöt- och mandelpaj med aprikosfyllning

Nöt- och mandelpaj med aprikosfyllning är en knaprig och god paj. Det portugisiska dessertvinet Moscatel de Setúbal passar bra till nötter, mandel och aprikoser. Om du vill förbereda kan pajdegen göras dagen före servering.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 125 g smör
  • 2 msk farinsocker

Fyllning

  • 150 g aprikoser - torkade
  • 1 dl Alambre Moscatel de Setúbal

Nöt- och mandeltäcke

  • 2 dl hasselnötter
  • 2 dl sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl sirap - ljus
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillbehör

  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, smör och farinsocker, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en veckad pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i frysen ca 15 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Fyllning: Koka aprikoserna i vinet under lock ca 5 min. Mixa dem släta med mixerstav.

  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  4. Nöt- och mandeltäcke: Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna tills skalet börjar svartna och spricka. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort det mesta av skalet. Skålla och skala mandeln. Rosta mandeln i stekpannan tills den fått fin färg. Blanda nötter och mandel.

  5. Koka socker, sirap, grädde och vaniljsocker i en kastrull till en simmig sås, ca 5 min. Bred ut aprikosfyllningen i pajskalet. Lägg på nötter och mandel och häll över kolasåsen. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt pajen kallna.

  6. Servera pajen i bitar med lättvispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!