25 minuter + 15 minuter i frys + 20 minuter i ugn
Nöt- och mandelpaj med aprikosfyllning – gör så här:
- Hacka ihop mjöl, smör och farinsocker, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en veckad pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i frysen ca 15 min. Sätt ugnen på 225°.
- Fyllning: Koka aprikoserna i vinet under lock ca 5 min. Mixa dem släta med mixerstav.
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
- Nöt- och mandeltäcke: Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna tills skalet börjar svartna och spricka. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort det mesta av skalet. Skålla och skala mandeln. Rosta mandeln i stekpannan tills den fått fin färg. Blanda nötter och mandel.
- Koka socker, sirap, grädde och vaniljsocker i en kastrull till en simmig sås, ca 5 min. Bred ut aprikosfyllningen i pajskalet. Lägg på nötter och mandel och häll över kolasåsen. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt pajen kallna.
- Servera pajen i bitar med lättvispad grädde.