Nöt- och mandelbröd

Recept på nöt- och mandelbröd. Låt gärna brödet mogna ett dygn innan det skivas.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 15 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 dl hasselnötter
  • 2 dl sötmandel
  • 1 tsk salt
  • 7 - 8 dl vetemjöl special - (420–480 g)

Gör så här

  1. Lös upp jästen i vattnet. Rör ner nötter, mandel och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta degen i matberedare ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop den och forma till en längd. Lägg i en avlång form, 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt ca 45 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 40 min. Sänk ugnsvärmen till 175° och fortsätt grädda tills brödets innertemperatur är ca 98°, beräkna ytterligare ca 20 min. Lägg aluminiumfolie på brödet om det börjar bli för mörkt.

  4. Låt brödet kallna inlindat i en bakduk på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!