3.63.63.63.63.6

Recept på nöt- och mandelbröd. Låt gärna brödet mogna ett dygn innan det skivas.

För 1 bröd:

Ingredienser

15 g jäst
3 dl vatten
2 dl hasselnötter
2 dl sötmandel
1 tsk salt
7 dl vetemjöl special, –8 dl (420–480 g)

15 minuter + 1 3/4 timme jäsning + 1 timme i ugn

Nöt- och mandelbröd – gör så här:

  1. Lös upp jästen i vattnet. Rör ner nötter, mandel och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta degen i matberedare ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Arbeta ihop den och forma till en längd. Lägg i en avlång form, 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt ca 45 min. Sätt ugnen på 200°.
  3. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 40 min. Sänk ugnsvärmen till 175° och fortsätt grädda tills brödets innertemperatur är ca 98°, beräkna ytterligare ca 20 min. Lägg aluminiumfolie på brödet om det börjar bli för mörkt.
  4. Låt brödet kallna inlindat i en bakduk på galler.
Bonniers stora bakbok – ett måste i varje bakande hem! 
Bonniers stora bakbok 2017

 

Fler recept med: Bakning, Buffémat, Matbröd