Norrländska Carnitas

Norrländska Carnitas är en riktigt läcker rätt att njuta av ute. Allt kan förbereds hemma.
Elisabeth Johansson
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 kg fläsklägg - rimmad med ben
  • 3 schalottenlökar
  • 50 g smör

Norrländskt bröd (tortilla style), ca 25 bröd

  • 75 g potatis
  • 1 tsk anis
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl rågsikt
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk sirap - ljus

Picklad rödkål

  • 200 g rödkål
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk senapsfrön - gula

Ättiksmajonnäs, ca 3 dl

  • 1 äggula
  • 1 msk ättiksprit - (12 %)
  • 1 msk senap
  • 3 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Tillbehör

  • koriander

Gör så här

  1. Lägg fläskläggen i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp och sjud sedan under lock tills köttet nästan kokat sönder, ca 3 timmar.

  2. Skala och finhacka schalottenlöken. Häll 1 dl buljongen från köttet i en stekpanna och koka löken tills den blir mjuk. Bryn smöret i en kastrull tills det är nötbrunt. Ta upp köttet och ta bort ben och svål. Dra köttet i bitar så att det blir ”pulled”. Blanda köttet med lök, brynt smör och 1/2 dl buljong. Låt koka 5–10 min.

  3. Norrländskt bröd: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Stöt anisen i en mortel. Blanda de torra ingredienserna i skålen till en hushållsassistent. Skär smöret i tärningar och blanda ner i skålen. Värm vattnet till 80°. Häll det varma vattnet och sirap i skålen och blanda ihop.

  4. Låt potatisen rinna av och pressa den i en potatispress. Blanda ner potatisen i degen och arbeta till en smidig deg i en degblandare.

  5. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk. Stansa ut rundlar, ca 7 cm i diameter. Stek bröden i en het, torr stekpanna ca 3 min på varje sida. Lägg bröden i en kökshandduk så att de inte torkar.

  6. Picklad rödkål: Finstrimla rödkålen. Rör ihop ättika, socker och vatten. Lägg kålen i lagen.

  7. Ättiksmajonnäs: Blanda äggula, ättika och senap i en mixer-kanna. Häll i oljan i en fin stråle och mixa under tiden med en mixerstav till en tjock majonnäs. Krydda med salt.

  8. Lägg köttet i bröden och spritsa på lite av ättiksmajonäsen. Lägg på picklad rödkål och koriander.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!