00000

Norrlands-sushi är namnet på härliga laxrullar av kallrökt lax och vanlig pepparrot. Frisk ingefärsgurka och hallonvinägerslungat tomathack serveras till.

För 6 personer:

Ingredienser

6 skivor kallrökt lax, stora, tunna (ca 300 g)
4 msk sesamfrö, (svarta och vita)
200 g färskost, naturell
0,5 dl crème fraiche, lätt
3 msk pepparrot, finriven
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Ingefärsgurka:

1 gurka, liten
4 msk risvinäger, japansk
0,5 msk rårörsocker
0,5 tsk ingefära, finriven
1 krm salt

Tomathack:

6 kvisttomater
2,5 msk halloncidervinäger
1 dl bladpersilja, hackad
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

persilja
flingsalt

30 minuter + 12 timmar att dra

 

Norrlands-sushi med ingefärsgurka och hallonvinägerslungat tomathack – gör så här:

  1. Ingefärsgurka: Skär gurkan i tunna skivor eller hyvla med osthyvel. Blanda vinäger, socker, ingefära och salt. Rör tills sockret lösts upp. Vänd ner gurkan i lagen. Ställ svalt, ca 12 timmar.
  2. Tomathack: Halvera, kärna ur, och hacka tomaterna. Blanda tomathacket med vinäger, bladpersilja, salt och peppar. Låt stå svalt 2-3 timmar.
  3. Dela laxskivorna på mitten. Rosta sesamfröna 1-2 min i torr het panna under  omrörning. Låt svalna på hushållspapper.
  4. Blanda ost, crème fraiche, pepparrot, salt och peppar. Fördela ostblandningen på laxen och rulla ihop. Doppa rullarna i sesamfrö.
  5. Lägg laxrullarna på tallrikar och lägg gurka och tomater vid sidan om. Strö lite flingsalt och persilja över vid servering.
Fler recept med: Fisk