Norrlands-sushi med ingefärsgurka och hallonvinägerslungat tomathack

Norrlands-sushi är namnet på härliga laxrullar av kallrökt lax och vanlig pepparrot. Frisk ingefärsgurka och hallonvinägerslungat tomathack serveras till.
Allt om Mat
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 6 skivor kallrökt lax - stora, tunna (ca 300 g)
  • 4 msk sesamfrö - (svarta och vita)
  • 200 g färskost - naturell
  • 0,5 dl crème fraiche - lätt
  • 3 msk pepparrot - finriven
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Ingefärsgurka

  • 1 gurka - liten
  • 4 msk risvinäger - japansk
  • 0,5 msk rårössocker
  • 0,5 tsk ingefära - finriven
  • 1 krm salt

Tomathack

  • 6 kvisttomater
  • 2,5 msk halloncidervinäger
  • 1 dl bladpersilja - hackad
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • persilja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Ingefärsgurka: Skär gurkan i tunna skivor eller hyvla med osthyvel. Blanda vinäger, socker, ingefära och salt. Rör tills sockret lösts upp. Vänd ner gurkan i lagen. Ställ svalt, ca 12 timmar.

  2. Tomathack: Halvera, kärna ur, och hacka tomaterna. Blanda tomathacket med vinäger, bladpersilja, salt och peppar. Låt stå svalt 2-3 timmar.

  3. Dela laxskivorna på mitten. Rosta sesamfröna 1-2 min i torr het panna under  omrörning. Låt svalna på hushållspapper.

  4. Blanda ost, crème fraiche, pepparrot, salt och peppar. Fördela ostblandningen på laxen och rulla ihop. Doppa rullarna i sesamfrö.

  5. Lägg laxrullarna på tallrikar och lägg gurka och tomater vid sidan om. Strö lite flingsalt och persilja över vid servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!