4.24.24.24.24.2

Njurtapp Rydberg är en klassisk maträtt. Njurtappen har en kraftig god köttsmak. Köttet ska stekas snabbt i pannan, så börja steka potatis och lök.  

För 4 personer:

Ingredienser

600-800 g njurtapp
8 potatisar, medelstora 
2 + 2 msk talg
1 + 1 + 1 msk smör, ev
1 + 0,5 + 1 tsk salt
2 + 1 + 1 krm svartpeppar, nymald
2-3 gula lökar
2 dl öl

Senapsgrädde:

1 dl vispgrädde
1,5 msk strösocker
1,5 msk senapspulver, brunt
1,5 msk senapspulver, Colemans

Tillbehör:

4 äggulor

Garnering:

kruspersilja, hackad
flingsalt

45 minuter

Njurtapp Rydberg – gör så här:

  1. Skala och skär potatisen i 1 1/2 cm stora tärningar och spola av dem med vatten. Låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Stek potatisen gyllenbruna
    i talg och eventuellt 1 msk smör på slutet för den goda smaken skull. Krydda med 1 tsk salt. Håll den varm.
  2. Senapsgrädde: Vispa grädden med socker, senapsfrö och senapspulver tills den blir riktigt tjock.
  3. Skala och finhacka löken. Stek löken i 1 msk smör så att den får lite färg på medelvärme, Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Häll på ölen och låt den koka in. Håll den varm.
  4. Putsa och skär köttet i stora kuber. Lägg 2 msk talg i en riktigt het stekpanna, vänta tills det börjar ryka. Lägg i köttet och stek hastigt så att det får fin färg, lägg eventuellt i 1 msk smör på slutet för den goda smakens skull. Krydda köttet med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
  5. Servera köttet genast med potatis, lök, äggulor och senapsgrädde, gärna på varma tallrikar. Garnera med persilja och strö över lite flingsalt.