Nerikiri är en marsipanliknande massa gjord på bönpasta och klibbrissmet, som används för att göra små figurformade sötsaker som sällskap till teet.

Nerikiri är inte lika fet och söt som marsipan och smaken kan vara rätt främmande till en början.

Klibbrismjölet shiratama-ko kan vara svårt att hitta i Sverige, även i butiker med asiatiskt livsmedel, men kan alltid önskas hem av en vän på resa.

Vi börjar göra bönpastan, sedan klibbrissmeten och till sist blandar vi de två. Mikrovågsugn används i receptet.

shiro-an bönpasta

Shiro-an (vit, söt bönpasta)

(en film på hur du gör finns längre ner)

1. Skölj bönorna och lägg dem i en skål med vatten. Låt dra i kylen i minst 12 timmar.

2. Skala bönorna. Passa även på att sortera bort eventuella dåliga bönor.

3. Lägg de skalade bönorna i en kastrull och täck med vatten.

4. Låt koka upp på mellanstark värme (det kommer att skumma något).

5. När det kokar, häll på kallvatten tills kokningen avstannar.

6. Låt koka upp igen. Avlägsna skummet som bildas med en finmaskig sil och låt koka i tre minuter.

7. Häll av vattnet i ett durkslag eller sil och skölj bönorna under kallt, rinnande vatten.

8. Lägg tillbaka bönorna i kastrullen och täck med vatten. Koka upp på mellanstark värme och avlägsna skummet med en sil.

9. Sänk till svag värme och täck bönorna i kastrullen med ett vikt bakplåtspapper. Lägg lock på kastrullen. Koka på svag värme i cirka 1 timme tills bönorna är mjuka och lätta att mosa.

10. Avlägsna kokvätskan och lägg de nu lösa bönorna tillbaka i kastrullen.

11. Ha kvar kastrullen på plattan, på svag värme. Tillsätt hälften av sockret till bönmassan och rör in det med en träsked.

12. Tillsätt resten av sockret och saltet och rör till en slät smet. Fortsätt puttra på svag värme under omrörning, tills smeten tjocknar (ca fem minuter)

13. Klart! Häll över massan i en skål och låt svalna. I filmen nedanför ser du hur hela processen går till.

Gyuhi (klibbrissmet)

Denna klibbiga rissmet görs snabbt och enkelt i mikron.

1. Lägg shiratama-ko (klibbrismjöl) i en skål som tål att värmas i mikrovågsugn.

2. Tillsätt vattnet lite i taget under omrörning. Se till att få bort klumpar. När vattnet blandats ut, rör ner socker.

3. Täck över och ställ i mikron i 30 sekunder på 600 watt värme.

4. Ta ut och rör om smeten ordentligt med en blöt träspade. Mikra i ytterligare två minuter.  Ta ut och rör om ordentligt. Smeten ska resa sig i mikron och bli halvgenomskinlig och klibbig – då är den klar.

5. När smeten värmts klart, fukta träspaden igen, rör ihop smeten till en boll och bred sedan ut den på en slät arbetsyta som du strött rikligt med potatismjöl.

6. Strö potatismjöl även på ovansidan av smeten och fördela det jämnt med fingrarna.

7. Låt svalna. Klart!

Nerikiri

1. Först ska shiro-an ”rostas” i kastrull på låg värme. Rör konstant så att all fukt ångar bort. Massan ska likna mjöligt potatismos och inte klibba om du rör den.

2. Dra i sär gyuhi i små bitar och knåda in i den varma shiro-an-degen med hjälp av en sked. (Om de två massorna har svårt att blanda sig kan de värmas tillsammans i kastrullen eller 30 sekunder i mikron). Är den klar ska den inte fastna i fingrarna. Om den fortfarande är klibbig, värm i ytterligare några sekunder och känn efter igen.

3. Dela degen i tumstora bitar och knåda sedan ihop igen. Detta är för att få luft i degen och göra den elastisk. Upprepa tre gånger.

4. När degen nått önskad klibbfri konsistens: låt svalna och täckt med fuktig kökshandduk. Låt stå i kylen en stund innan du formar dina figurer.

Tips: Nerikiri kan färgas med antingen karamellfärg eller naturliga färgämnen som kanel eller blåbär.

Recept från