Nektarinflan

00000

Serverat med lättvispad grädde blir det här läckra flanet en god dessert. Nektarinerna kan bytas ut mot persika eller aprikos.

För ca 12 bitar

Ingredienser

Pajskal

3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1/2 tsk bakpulver
150 g smör
1 ägg

Vaniljkräm

2 dl mjölk
3 äggulor
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker

Fyllning

6 nektariner
2 msk rörsocker
ev 2 msk aprikossylt

Tillbehör

lättvispad grädde

1 timme + 25 min i ugn

1. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål eller i en matberedare. Tillsätt tärnat smör och nyp ihop med händerna till en smulig massa eller blanda i matberedaren till smulor. Blanda ner ägg och arbeta ihop en smidig kladdfri deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i bottnen och på kanterna i en pajform ca 23 cm i diameter. Ställ den i kylen ca 30 min.
2. Koka upp mjölk i en kastrull och låt den sjuda ca 5 min. Vispa ägggulor och socker luftigt i en skål Häll den heta mjölken ner i äggvispet. Häll tillbaka allt i kastrullen och blanda ner potatismjölet.
3. Värm krämen på låg värme under vispning så att den tjocknar. När den första kokbubblan syns, häll snabbt krämen genom en finmaskig sil ner i en skål. Låt krämen svalna och blanda ner vaniljsockret.
4. Sätt ugnen på 200°. Halvera nektarinerna och ta bort kärnan. Skär frukthalvorna i klyftor. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda med socker. Ställ dem mitt i ugnen ca 15 min, så att de blir mjuka och sockret lösts upp och blivit nästan karamelliserat. Ställ dem att svalna.
5. Nagga pajskalet i bottnen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Ställ pajskalet att svalna.
6. När alla delarna till pajen är kalla kan de sättas ihop. Bred ut den kalla vaniljkrämen i bottnen på det gräddade pajskalet. Fördela nektarinerna ovanpå och droppa över den söta saften som ev bildats. Ringla över aprikossylt. Servera nektarinflanet med lättvispad grädde.

Fler recept med: Övrigt