Nattjästa frukostbröd med aprikoser och valnötter

4.74.74.74.74.7

Recept på nattjästa frukostbröd med aprikoser och valnötter. Låt degen jäsa i kylen över natten, så har du nybakat på nolltid till frukosten!

För 10 bullar

Ingredienser

12 aprikoser, torkade
1 msk torrjäst, för matbröd
5 dl rågsikt
4 dl vetemjöl special
1 dl valnötter, grovhackade
1 1/2 tsk salt
4 dl vatten, kallt
1 msk honung

15 min + 12 timmar i kylen + 30 min jäsning + 15 min i ugnen

Frukostbröd med aprikoser och valnötter – gör så här:

  1. Klipp aprikoserna i mindre bitar. Blanda aprikoser, jäst, mjöl, ­valnötter och salt. Rör ihop med ­vatten och honung i en bunke till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och ställ den i kylen över natten.
  2. Skrapa ut degen på en väl mjölad arbetsbänk. Dra ut degen till en lång rektangel, ca 20 x 40 cm. Vik sedan ihop den på längden.
  3. Pensla med  vatten och strö på mjöl.
  4. Sätt ugnen på 275° och ställ in en plåt. Låt degen jäsa på ­arbetsbänken 20–30 min.
  5. Skär degen i mindre bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Dra över papperet på den heta plåten.  
  6. Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

 

Kökstipset! Blandar du alla torra ingredienser i förväg i en fin burk så blir det ännu enklare att servera pinfärskt bröd.

Fler recept med: Bakning, Frukost, Matbröd