Nattjästa frukostbullar med aprikoser och valnötter

Recept på nattjästa frukostbullar med aprikoser och valnötter. Låt degen jäsa i kylen över natten, så har du nybakat på nolltid till frukosten! Blandar du dessutom alla torra ingredienser i förväg i en fin burk så blir det ännu enklare att servera pinfärskt bröd.

För 10 bullar

Ingredienser

12 aprikoser torkade
1 msk torrjäst för matbröd
5 dl rågsikt
4 dl vetemjöl special
1 dl valnötter grovhackade
1 1/2 tsk salt
4 dl vatten kallt
1 msk honung

15 min + 12 timmar i kylen + 30 min jäsning + 15 min i ugnen

Frukostbullar med aprikoser och valnötter – gör så här:

  1. Klipp aprikoserna i mindre bitar. Blanda aprikoser, jäst, mjöl, ­valnötter och salt. Rör ihop med ­vatten och honung i en bunke till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och ställ den i kylen över natten.
  2. Skrapa ut degen på en väl mjölad arbetsbänk. Dra ut degen till en lång rektangel, ca 20 x 40 cm. Vik sedan ihop den på längden.
  3. Pensla med  vatten och strö på mjöl.
  4. Sätt ugnen på 275° och ställ in en plåt. Låt degen jäsa på ­arbetsbänken 20–30 min.
  5. Skär degen i mindre bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper. Dra över papperet på den heta plåten.  
  6. Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

 

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Bakning, Frukost, Matbröd, Övrigt