Nattjästa frallor med solros och sesam

Härliga frallor som är perfekta att baka ut på morgonen till frukost.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 1 dl frön - och kärnor, t ex solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrön
  • 10 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 6,5 dl vetemjöl - (390 g)
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 msk honung
  • 1,5 tsk havssalt

Topping

  • 0,5 dl solroskärnor
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön

Gör så här

  1. Rosta frön och kärnor i en het stekpanna tills de har fått lite färg. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjöl, grahamsmjöl, honung och salt. Rör ihop tills allt blandats, degen ska inte knådas. Tillsätt de rostade fröna och täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa till dubbel storlek i kylen över natten.

  2.  Skrapa försiktigt ut den lösa degen på en mjölad arbetsbänk. Vik försiktigt ihop den till ett avlångt paket genom att ta tag i degens kanter och vika in dem mot mitten. Vänd skarven nedåt.

  3. Blanda ihop fröerna till toppingen i en skål. Dela degen i 8–10 bitar. Doppa snittytorna i fröblandningen och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 275°.

  4. Sätt plåten mitt i ugnen, spruta in lite vatten eller ställ en liten värmetålig skål med kallt vatten längst ner och stäng luckan. Sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda bröden mitt i ugnen 15–20 min, tills frallorna fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!