55555

En enkel variant på den välkända caesar-salladen, men utan sardeller.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g sötpotatis
200 g bröd, gärna dagsgammalt
25 g parmesanost, + 25 g
1 ägg, rumsvarmt
0,33 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
0,5 kyckling, färdiggrillad
2 tsk grillkrydda
400 g körsbärstomater
2 romansalladshuvuden
rödvinsvinäger, rapsolja, salt, nymald svartpeppar

30 minuter

Nästan-caesarsallad med rostad sötpotatis – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°.  Skrubba sötpotatisen. Skär den i klyftor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda med 1 msk olja. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Skär brödet i tärningar och stek med när ca 5 min återstår av tillagningstiden.
  3. Riv 25 g ost. Knäck ägget i en mixerskål. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt riven ost, senap och 1/2 msk vinäger. Häll i 5 msk olja och mixa med mixerstav till krämig konsistens (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).
  4. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
  5. Dela kycklingköttet i bitar. Krydda runt om med grillkrydda och stek i 1/2 msk olja i medelvarm panna ca 3 min.
  6. Halvera tomaterna. Skär salladen i bitar. Hyvla eller riv 25 g parmesan.
  7. Vänd ihop salladen med kyckling, tomater, krutonger och hälften av dressingen. Lägg upp på ett fat. Servera med extra dressing och sötpotatis.

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!