4.84.84.84.84.8

Nässelsoppa med pocherat ägg är en god förrättssoppa. Vad är väl mer vårigt än att plocka späda nässlor. Hittar du inga nässlor går det bra med fryst spenat eller grönkål i soppan.

För 4 personer:

Ingredienser

2 liter ­nässlor, nyplockade, späda  eller 800 g fryst spenat eller grönkål
2 schalottenlökar
1 liter vatten
1 tsk salt, + 1 tsk
1,5 msk smör
2 msk vetemjöl
2 hönsbuljongtärningar 
1 dl vispgrädde
2 krm muskotnöt, mald
1 krm svartpeppar, nymald

Pocherade ägg:

4 ägg
1 liter vatten
1 msk ättiksprit, (12 %)
0,5 msk salt

Garnering:

smörgåskrasse

20 minuter

Nässelsoppa med pocherat ägg – gör så här:

  1. Skölj och ansa nässlorna noga. Skala och finhacka löken.
  2. Koka upp hälften av vattnet och tillsätt 1 tsk salt. Lägg i nässlorna och sjud dem ca 5 min. Sila av och spara kokvattnet. Krama ur ­nässlorna och grovhacka dem.
  3. Smält smöret i en gryta. Fräs löken 2–3 min. Strö över mjölet och häll i nässelspadet under omrörning. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt resten av vattnet.
  4. Tillsätt nässlor och grädde och låt sjuda 1–2 min. Mixa soppan slät med mixerstav. Krydda med 1 tsk  salt, muskot och peppar.
  5. Ägg: Häll vatten, ättika och salt  i en låg vid kastrull. Koka upp och sänk sedan värmen så att vattnet sjuder. Knäck försiktigt ett ägg i taget i en kopp. Håll koppen så nära vattenytan som möjligt och låt äggen försiktigt glida ner i vattnet. Sjud dem ca 3 min och ta ­sedan upp dem med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Servera nässelsoppan i skålar eller koppar tillsammans med de pocherade äggen. Toppa med lite finklippt krasse.
Fler recept med: Ägg och mejeri, Soppa