55555

Nässelsoppa med pocherat ägg är en god förrättssoppa. Vad är väl mer vårigt än att plocka späda nässlor. Hittar du inga nässlor går det bra med fryst spenat eller grönkål i soppan.

För 4 personer:

Ingredienser

2 liter ­nässlor, nyplockade, späda  eller 800 g fryst spenat eller grönkål
2 schalottenlökar
1 liter vatten
1 tsk salt, + 1 tsk
1,5 msk smör
2 msk vetemjöl
2 hönsbuljongtärningar
1 dl vispgrädde
2 krm muskotnöt, mald
1 krm svartpeppar, nymald

Pocherade ägg:

4 ägg
1 liter vatten
1 msk ättiksprit, (12 %)
0,5 msk salt

Garnering:

smörgåskrasse

20 minuter

Nässelsoppa med pocherat ägg – gör så här:

  1. Skölj och ansa nässlorna noga. Skala och finhacka löken.
  2. Koka upp hälften av vattnet och tillsätt 1 tsk salt. Lägg i nässlorna och sjud dem ca 5 min. Sila av och spara kokvattnet. Krama ur ­nässlorna och grovhacka dem.
  3. Smält smöret i en gryta. Fräs löken 2–3 min. Strö över mjölet och häll i nässelspadet under omrörning. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt resten av vattnet.
  4. Tillsätt nässlor och grädde och låt sjuda 1–2 min. Mixa soppan slät med mixerstav. Krydda med 1 tsk  salt, muskot och peppar.
  5. Ägg: Häll vatten, ättika och salt  i en låg vid kastrull. Koka upp och sänk sedan värmen så att vattnet sjuder. Knäck försiktigt ett ägg i taget i en kopp. Håll koppen så nära vattenytan som möjligt och låt äggen försiktigt glida ner i vattnet. Sjud dem ca 3 min och ta ­sedan upp dem med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Servera nässelsoppan i skålar eller koppar tillsammans med de pocherade äggen. Toppa med lite finklippt krasse.