20 minuter
Nässelsoppa med pocherat ägg – gör så här:
- Skölj och ansa nässlorna noga. Skala och finhacka löken.
- Koka upp hälften av vattnet och tillsätt 1 tsk salt. Lägg i nässlorna och sjud dem ca 5 min. Sila av och spara kokvattnet. Krama ur nässlorna och grovhacka dem.
- Smält smöret i en gryta. Fräs löken 2–3 min. Strö över mjölet och häll i nässelspadet under omrörning. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt resten av vattnet.
- Tillsätt nässlor och grädde och låt sjuda 1–2 min. Mixa soppan slät med mixerstav. Krydda med 1 tsk salt, muskot och peppar.
- Ägg: Häll vatten, ättika och salt i en låg vid kastrull. Koka upp och sänk sedan värmen så att vattnet sjuder. Knäck försiktigt ett ägg i taget i en kopp. Håll koppen så nära vattenytan som möjligt och låt äggen försiktigt glida ner i vattnet. Sjud dem ca 3 min och ta sedan upp dem med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper.
- Servera nässelsoppan i skålar eller koppar tillsammans med de pocherade äggen. Toppa med lite finklippt krasse.