Nässelsoppa med kycklingfrikadeller

Recept på nässelsoppa med kycklingfrikadeller. Thaibasilikan ger frikadellerna en lätt lakritssmak. Får du inte tag på thaibasilika kan den ersättas med 1/2 dl hackad persilja och 1/2 tsk mald anis.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1,5 l nässlor - (250 g försvällda)
  • 1 gul lök - liten
  • 1 msk smör
  • buljongen från frikadellkokningen
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk fänkål - mald
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Frikadeller (ca 35 st)

  • 350 g kycklingfärs
  • 0,5 kruka thaibasilika
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 äggvita
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 12 dl hönsbuljong - (tärning + vatten)

Gör så här

  1. Ansa och förväll nässlorna. Finhacka dem.

  2. Frikadeller: Finhacka thaibasilikan. Blanda färsen med salt, sambal oelek och äggvita. Rör i grädden, lite i taget. Blanda i thaibasilikan. Forma färsen till små, runda bullar.

  3. Koka upp buljongen. Sjud frikadellerna, ca 10 i taget, ca 4 min. Ta upp dem med hålslev och håll dem varma i en skål under aluminiumfolie i 100° varm ugn.

  4. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smöret ca 3 min. Sila över buljongen och tillsätt nässlor och grädde. Krydda med fänkål, salt och peppar. Låt koka ca 5 min. Mixa soppan slät med mixerstav.

  5. Servera soppan med frikadeller och bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!