00000

Recept på nässelsoppa med kycklingfrikadeller. Thaibasilikan ger frikadellerna en lätt lakritssmak. Får du inte tag på thaibasilika kan den ersättas med 1/2 dl hackad persilja och 1/2 tsk mald anis.

För 4 personer

Ingredienser

1,5 l nässlor (250 g försvällda)
1 gul lök liten
1 msk smör
buljongen från frikadellkokningen
1 dl vispgrädde
0,5 tsk fänkål mald
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Frikadeller (ca 35 st):

350 g kycklingfärs
0,5 kruka thaibasilika
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 äggvita
0,5 dl vispgrädde
12 dl hönsbuljong (tärning + vatten)

Nässelsoppa med kycklingfrikadeller

  1. Ansa och förväll nässlorna. Finhacka dem.
  2. Frikadeller: Finhacka thaibasilikan. Blanda färsen med salt, sambal oelek och äggvita. Rör i grädden, lite i taget. Blanda i thaibasilikan. Forma färsen till små, runda bullar.
  3. Koka upp buljongen. Sjud frikadellerna, ca 10 i taget, ca 4 min. Ta upp dem med hålslev och håll dem varma i en skål under aluminiumfolie i 100° varm ugn.
  4. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smöret ca 3 min. Sila över buljongen och tillsätt nässlor och grädde. Krydda med fänkål, salt och peppar. Låt koka ca 5 min. Mixa soppan slät med mixerstav.
  5. Servera soppan med frikadeller och bröd.