Nässelsoppa med kycklingfrikadeller
Ingredienser
- 1,5 l nässlor - (250 g försvällda)
- 1 gul lök - liten
- 1 msk smör
- buljongen från frikadellkokningen
- 1 dl vispgrädde
- 0,5 tsk fänkål - mald
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Frikadeller (ca 35 st)
- 350 g kycklingfärs
- 0,5 kruka thaibasilika
- 1 tsk salt
- 1 tsk sambal oelek
- 1 äggvita
- 0,5 dl vispgrädde
- 12 dl hönsbuljong - (tärning + vatten)
Gör så här
-
Ansa och förväll nässlorna. Finhacka dem.
-
Frikadeller: Finhacka thaibasilikan. Blanda färsen med salt, sambal oelek och äggvita. Rör i grädden, lite i taget. Blanda i thaibasilikan. Forma färsen till små, runda bullar.
-
Koka upp buljongen. Sjud frikadellerna, ca 10 i taget, ca 4 min. Ta upp dem med hålslev och håll dem varma i en skål under aluminiumfolie i 100° varm ugn.
-
Skala och finhacka löken. Fräs löken i smöret ca 3 min. Sila över buljongen och tillsätt nässlor och grädde. Krydda med fänkål, salt och peppar. Låt koka ca 5 min. Mixa soppan slät med mixerstav.
-
Servera soppan med frikadeller och bröd.