44444

Nässelsoppa med krassedipp och knaperstekt kycklingskinn är en riktig vårsoppa. Genom att tillsätta bikarbonat till nässlorna vid kokning undviker du att de får en grågrön soppa. Nässlorna bevarar sin klorofyllgröna färg.

För 6 personer på buffé:

Ingredienser

500 g nässlor
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta, liten
2 msk smör
2 dl vitt vin, torrt
8 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärning
2 potatisar, medelstora
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
majsstärkelse, Maizena ev

Krassedipp:

1 vitlöksklyfta, liten
2 äggulor, rumsvarma
1,5 ask smörgåskrasse
0,5 msk citron, pressad
1 tsk dijonsenap
1 dl rapsolja, rumsvarm
1 krm salt

Kycklingskinn:

skinn, från 0,5 kyckling från t ex bröst och lår

Garnering:

smörgåskrasse

25 minuter + 1 1/4 timme i ugn

Nässelsoppa med krassedipp och knaperstekt kycklingskinn – gör så här:

  1. Kycklingskinn: Sätt ugnen på 180°, varmluft. Skrapa bort så mycket som möjligt av det vita fettet på insidan av skinnet med baksidan av en liten kniv. Lägg ut skinnet plant på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem noga och krydda med salt. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och ställ på en ugnssäker form eller gryta, tillräckligt stor för att täcka skinnet, som tyngd.
  2. Tillaga mitt i ugnen ca 1 timme. Ta bort tyngden och det översta papperet och tillaga ytterligare ca 15 min, tills skinnen fått fin färg och är knapriga. Låt kallna på hushållspapper. Detta kan du förbereda 2–3 timmar i förväg.
  3. Soppa: Skölj nässlorna noga. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i smör i en gryta. Häll över vinet och tillsätt vatten och buljongtärningar. Skala och finhacka potatisen fint och lägg ner i soppan. Låt koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 10 min.
  4. Lägg nässlor och bikarbonat i soppan och låt koka upp. Sjud ca 3 min.
  5. Mixa soppan slät och sila eventuellt genom en finmaskig sil. Krydda med salt och peppar. Red med majsstärkelse om du vill ha en tjockare soppa.
  6. Krassedipp: Skala vitlöken. Blanda vitlök, äggulor, krasse, citronsaft och senap i en mixerskål. Häll i oljan droppvis under tiden som du mixar med mixerstav tills majonnäsen fått en krämig konsistens. Krydda med salt.
  7. Värm soppan och mixa den lite skummig precis före servering. Servera med krassedipp. Garnera med krispigt kycklingskinn och smörgåskrasse.

 

Fler recept med: Buffémat, Soppa