Nässelsoppa med brynt smör och ägg

Recept på nässelsoppa med brynt smör och ägg. En riktigt lyxig middagssoppa. Serveras den till förrätt räcker den till fler.

För 4 personer

Ingredienser

1 liter nässlor färska små
1 vitlöksklyfta
1 purjolök liten
1 potatis mjölig
1 msk smör
1 hönsbuljongtärning
6-7 dl vatten
1 dl crème fraiche
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör:

4 skivor vitt surdegsbröd
1 msk smör + 1 msk
2 ägg hårdkokta

Garnering:

shisokrasse eller vanlig krasse

20 minuter

Nässelsoppa – gör så här:

  1. Förväll nässlorna i rikligt med kokande lättsaltat vatten ca 2 min. Häll av och skölj nässlorna i iskallt vatten för att soppan ska bli riktigt grön.  
  2. Skala och skiva vitlöken. Ansa och  strimla purjolöken. Skala och skiva potatisen. Fräs lök och potatis i smör i en gryta 2–3 min. Lägg i buljongtärningen och häll på vattnet. Sjud tills potatisen mjuknat. 
  3. Lägg ner nässlorna och låt dem koka med 1–2 min. Häll upp i en mixerkanna och mixa soppan slät. Fyll inte för mycket i mixern, då finns det risk att det stänker. Värm och rör ner crème fraichen. Krydda med salt och peppar.
  4. Skär brödet i små tärningar och stek dem knapriga i 1 msk smör. Bryn 2 msk smör. Skala och hacka äggen. Servera ägg, brödtärningar och brynt smör till soppan. Garnera med shisokrasse. 

 

Fler recept med: Övrigt, Soppa