Recept på nässelsoppa. En klick creme fraiche på slutet både lyfter och rundar av soppan.

För 4 personer

Ingredienser

1 schalottenlök
1 gräslök knippa (ca 25 g)
4 l nässlor nyplockade
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk salt
1 dl crème fraiche

Pocherade ägg:

1 l vatten
0,5 msk ättiksprit 12 %
0,5 msk salt

Tillbehör:

1 pkt bacon
4 pocherade ägg

Nässelsoppa – gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Grovhacka gräslöken. Rensa och och grovhacka nässlorna.
  2. Fräs lök, gräslök och nässlor i smör 2–3 min under omrörning. Kör blandningen i matberedare till slät konsistens. Späd ev med lite vatten om det behövs.
  3. Häll tillbaka mixen i grytan. Blanda ner mjölet. Tillsätt resten av vattnet och smula över buljongtärningarna.
  4. Låt soppan sjuda på svag värme ca 5 min. Smaka av med salt. Vispa ner creme fraiche. Värm soppan före servering.

Nässelsoppa

Foto: Holger Edström

Fler recept med: Grönsaker, Övrigt, Soppa, Svenskt