Nässelsoppa
Ingredienser
- 1 schalottenlök
- 1 gräslök - knippa (ca 25 g)
- 4 l nässlor - nyplockade
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 l vatten
- 2 grönsaksbuljongstärningar
- 0,5 tsk salt
- 1 dl crème fraiche
Pocherade ägg
- 1 l vatten
- 0,5 msk ättiksprit - 12 %
- 0,5 msk salt
Tillbehör
- 1 pkt bacon
- 4 pocherade ägg
Gör så här
-
Skala och hacka löken. Grovhacka gräslöken. Rensa och och grovhacka nässlorna.
-
Fräs lök, gräslök och nässlor i smör 2–3 min under omrörning. Kör blandningen i matberedare till slät konsistens. Späd ev med lite vatten om det behövs.
-
Häll tillbaka mixen i grytan. Blanda ner mjölet. Tillsätt resten av vattnet och smula över buljongtärningarna.
-
Låt soppan sjuda på svag värme ca 5 min. Smaka av med salt. Vispa ner creme fraiche. Värm soppan före servering.
Foto: Holger Edström
God och lättlagad nässelsoppa.