40 minuter + 30 minuter jäsning + 10 minuter i ugn
Nässelpizza – gör så här:
- Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Häll i mjölet, lite i taget, och arbeta degen i hushållsmaskin eller för hand. Tillsätt olja och salt och arbeta degen ca 5 min med maskin eller dubbla tiden för hand.
- Låt degen jäsa övertäckt 30–40 min, till dubbel storlek. Sätt ugnen på 275°.
- Dela degen i fyra bitar. Kavla och dra ut dem till fyra avlånga pizzabottnar som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Bred färskost på varje botten och droppa över 2 msk olja.
- Grädda bottnarna 10–12 min, tills de fått lite färg.
- Skölj och rensa nässlorna. Skala och hacka vitlöken. Fräs nässlorna hastigt i 2 msk olja tillsammans med vitlöken. Skölj citronen i ljummet vatten.
- Ta ut pizzorna och toppa med nässlorna. Strö på parmesan och riv över citronskal. Krydda med salt och peppar och servera.