00000

Nässelpizza är en lite annorlunda pizza. Använd nässlor på samma sätt som spenat. Klipp ner dem så kommer det nya späda blad hela sommaren.

För 4 pizzor:

Ingredienser

3,5 dl vatten
25 g jäst
8,5 dl vetemjöl special, (510 g)
2 msk olivolja
1 tsk salt

Topping:

200 g färskost, naturell
2 msk olivolja, + 2 msk
2 liter nässelblad
2 vitlöksklyftor
1 citron, gärna ekologisk
2 dl parmesanost, finriven
2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald

40 minuter + 30 minuter jäsning + 10 minuter i ugn

Nässelpizza – gör så här:

  1. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Häll i mjölet, lite i taget, och arbeta degen i hushållsmaskin eller för hand. Tillsätt olja och salt och arbeta degen ca 5 min med maskin eller dubbla tiden för hand.
  2. Låt degen jäsa övertäckt 30–40 min, till dubbel storlek. Sätt ugnen på 275°.
  3. Dela degen i fyra bitar. Kavla och dra ut dem till fyra avlånga pizzabottnar som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Bred färskost på varje botten och droppa över 2 msk olja.
  4. Grädda bottnarna 10–12 min, tills de fått lite färg.
  5. Skölj och rensa nässlorna. Skala och hacka vitlöken. Fräs nässlorna hastigt i 2 msk olja tillsammans med vitlöken. Skölj citronen i ljummet vatten.
  6. Ta ut pizzorna och toppa med nässlorna. Strö på parmesan och riv över citronskal. Krydda med salt och peppar och servera.