Nässelpizza

Nässelpizza är en lite annorlunda pizza. Använd nässlor på samma sätt som spenat. Klipp ner dem så kommer det nya späda blad hela sommaren.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 3,5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 8,5 dl vetemjöl special - (510 g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Topping

  • 200 g färskost - naturell
  • 2 msk olivolja - + 2 msk
  • 2 l nässelblad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron - gärna ekologisk
  • 2 dl parmesan - finriven
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Häll i mjölet, lite i taget, och arbeta degen i hushållsmaskin eller för hand. Tillsätt olja och salt och arbeta degen ca 5 min med maskin eller dubbla tiden för hand.

  2. Låt degen jäsa övertäckt 30–40 min, till dubbel storlek. Sätt ugnen på 275°.

  3. Dela degen i fyra bitar. Kavla och dra ut dem till fyra avlånga pizzabottnar som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Bred färskost på varje botten och droppa över 2 msk olja.

  4. Grädda bottnarna 10–12 min, tills de fått lite färg.

  5. Skölj och rensa nässlorna. Skala och hacka vitlöken. Fräs nässlorna hastigt i 2 msk olja tillsammans med vitlöken. Skölj citronen i ljummet vatten.

  6. Ta ut pizzorna och toppa med nässlorna. Strö på parmesan och riv över citronskal. Krydda med salt och peppar och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!