00000

Blinier är ryska matiga plättar där bovetemjölet ger en lite syrlig smak. Här har vi tillsatt nässlor. Servera som förrätt eller på buffén.

För 4 person(er)

Ingredienser

75 g nässlor
1 msk gräddfil, + 0,5 dl gräddfil
10 g jäst
2,5 dl mjölk, ljummen(37°)
1,5 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1 äggula
1,5 krm salt
1 äggvita
3 msk smör

Tillbehör:

rödlök, skuren i skivor
dill
crème fraiche, eller smetana

1. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj nässlorna och låt dem koka 1-2 min. Ta upp nässlorna med hålslev, låt svalna och krama ut överflödig vätska. Mixa nässlorna med 1 msk gräddfil med mixerstav.
2. Lös jästen i mjölken. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, 1/2 dl gräddfil, äggula, salt och nässelröra. Vispa smeten slät och låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
3. Vispa äggvitan riktigt fast. Vänd försiktigt ner den i den jästa smeten. Hetta upp en plättlagg eller en stekpanna med smör.  Stek små, tjocka plättar på medelstark värme ca 2 min på varje sida tills de fått fin färg. Servera med kallrökt lax, rödlöksringar, dill samt crème fraiche eller smetana.