Nässelbakad lax med citron- och nässelsås

00000

Nässlor, citrus och lax är en strålande kombination.  Vill du ha variation till de rostade rotfrukterna kan du i stället servera kokt eller pressad potatis, eller kokta och smörslungade vårprimörer.

För 4 personer

Ingredienser

600 g laxfilé utan skinn och ben
200 g nässlor
2 schalottenlökar
1,5 msk olivolja
0,5-1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald + 1 krm nymald svartpeppar

Rostade primörer:

8 knippmorötter, små
8 färskpotatisar, små
4 knipplökar
2 vitlöksklyftor, stora
2 msk olivolja
0,5 citron, rivet skal
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Citron- och nässelsås:

25 g nässlor
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal och saft
2 msk majonnäs
1,5 dl yoghurt, turkisk
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Nässelbakad lax med citron- och nässelsås

 

1. Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj alla  nässlorna, både till laxen och såsen. Låt dem koka 1-2 min. Ta upp nässlorna med hålslev, låt svalna och krama ut överflödig vätska. Grovhacka nässlorna.
2. Rostade primörer: Sätt ugnen på 225°. Skölj och skrubba morötter och färskpotatis. Ansa löken. Skär rotfrukter och lök i tunna klyftor. Krossa och grovhacka vitlöken. Lägg allt i en ugnssäker form. Tillsätt olivolja, salt och peppar och blanda runt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min tills primörerna är mjuka och har fått fin färg.
3. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Mixa nässlor, citronskal, citronsaft och majonnäs med mixerstav. Rör ner lök och yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
4. Lax: Skala och finhacka löken. Mixa nässlor och olivolja med mixerstav. Blanda i citronskal och lök och smaka av med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
5. Sänk ugnsvärmen till 200°. Skär laxen i fyra portionsbitar. Krydda laxen runt om med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg laxbitarna i en lätt oljad ugnssäker form. Täck ovansidan på laxbitarna med nässelblandningen. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills laxen har 55° innertemperatur. Servera genast med de rostade primörerna och citron- och nässelsåsen.