Napoleonbakelser

Recept på napoleonbakelser som verkligen är en älskad klassisk bakelse! För att lättare kunna skära upp bakelserna låter du smördegslängden stå i frysen en stund.
Mia Öhrn
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3 smördegsplattor - frysta

Vaniljkräm

  • 2,5 msk strösocker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 2 äggulor
  • 0,5 vaniljstång
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl äppelmos

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 2 tsk vatten - ca
  • 2 msk hallonsylt

Gör så här

  1. Blanda socker, majsstärkelse och äggulor i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången, lägg frön och stång i kastrullen. Vispa ner mjölken, hetta upp blandningen. Låt krämen sjuda försiktigt under vispning, ta kastrullen från värmen när krämen tjocknat lite. Ställ kastrullen i kallt vattenbad. Vispa ner smöret, låt kallna. Ta upp vaniljstången. Förvara ­krämen i kylen tills den ska användas.

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Sätt ugnen på 200°. Lägg de tre degarken på en plåt med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Tryck ner arken, med hjälp av en skärbräda eller liknande, så att de inte puffar upp för mycket. Grädda ytterligare ca 5 min. Låt bottnarna kallna.

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Vispa grädden riktigt fast men inte för hård. Blanda lite av grädden med vaniljkrämen. Vänd försiktigt ner blandningen i resten av grädden.

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Skär smördegsarken mitt itu så att det blir sex bottnar. Bred ett lager äppelmos på två av bottnarna. Lägg på två bottnar och bred ett tjockt lager vaniljgrädde på varje längd.  Lägg resterande bottnar ovanpå grädden.

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Foto: Ulrika Pousette

  6. Foto: Ulrika Pousette

  7. Rör ihop florsocker och vatten till en ganska tjock glasyr. Bred ett tunt lager av hallonsylten på bottnarna och därefter ett tunt lager av ­florsockerglasyren. Ställ längderna i frysen ca 1 timme så blir de lättare att skära upp.

    Foto: Ulrika Pousette

  8. Skär varje bakelselängd i fyra bitar. Lättast går det om du använder en vass, tandad kniv som du sköljer i varmt vatten mellan varje knivtag. Skär med en sågande rörelse genom varje lager. Förvara bakelserna i kylen fram till servering, men ät dem gärna samma dag.

    Foto: Ulrika Pousette

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!