44444

Naked cake med saffran, maräng och passionscurd innehåller en supergod kombination av saffranskaka, len frosting, passionscurd och maräng. Du behöver en sockertermometer för att få marängen perfekt.

För 16 bitar:

Ingredienser

6 ägg
6 dl strösocker
2 dl mjölk
2 paket saffran, (à 1/2 g)
6 dl vetemjöl, (360 g)
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Passionscurd:

0,5 gelatinblad
1 passionsfrukt
1,5 citron, rivet skal
3 msk citron, pressad
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
1 äggula

Frosting:

300 g färskost, naturell
100 g smör, rumsvarmt
3,5 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker

Italiensk maräng:

1,5 dl strösocker, + 1 msk
0,5 dl vatten
2 äggvitor

Garnering:

2 passionsfrukter

1 1/2 timme + 50 minuter i ugn + 1 timme i kyl

Naked cake med saffran, maräng och passionscurd – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Värm mjölk och saffran tills det är ljummet. Blanda alla torra ingredienser. Häll mjölken i äggsmeten och blanda ner de torra ingredienserna. Vispa till en jämn smet.
  2. Häll smeten i två smorda och bröade formar, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Vänd upp kakorna på galler och låt dem kallna under formarna.
  3. Skär den ena kakan i tre bottnar. Skär bort lite av det mörka upptill och nedtill på den andra kakan. Skär den i två bottnar.
  4. Curd: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Halvera och gröp ur passionsfrukten. Blanda passionsfrukt, citronskal och -saft, smör och socker i en kastrull och smält på låg värme. Ta kastrullen från plattan.
  5. Vispa ihop ägg och äggula. Häll äggen i kastrullen och sjud försiktigt under vispning tills curden tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinbladet och låt det smälta i den varma curden. Låt kallna. Lägg curden i en spritspåse.
  6. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser till en slät glasyr. Lägg glasyren i en spritspåse. Ställ den i kylen ca 1 timme.
  7. Maräng: Koka 1 1/2 dl socker och vattnet till 116°. Vispa ägg­vitor och 1 msk socker till ett skum. När sockerlagen är 120°, häll den i äggvitorna i en fin stråle under kraftig vispning. Vispa tills marängen är kall. Lägg marängsmeten i en spritspåse med rund tyll.
  8. Lägg upp den understa bott­nen på ett fat. Spritsa passionscurd i mitten i en cirkel, ca 10 cm i diameter. Spritsa frosting i en större cirkel ut till kanten. Lägg på en kantskuren botten och upprepa. Lägg till sist på den sista bottnen med gräddningssidan uppåt.
  9. Bred ett tunt lager maräng på tårtan. Spritsa på toppar. Bränn marängen med en gasolbrännare. Garnera med passionsfruktshalvor och gröna blad på fatet.
Fler recept med: Bakning, Tårtor