Naked cake med choklad och nutella

Naked cake med choklad och nutella är en riktigt maffig tårta. Gör kakbottnarna och frostingen i god tid och lägg ihop och dekorera strax före servering.
Elisabeth Johansson
Choklad, nutellakräm och ett vackert dekorationsnät av karamell.
Choklad, nutellakräm och ett vackert dekorationsnät av karamell. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 9 dl vetemjöl - (540 g)
  • 9 dl strösocker
  • 4,5 dl kakao
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 1 msk bakpulver
  • 6 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 3 dl rapsolja
  • 4 dl vatten

Nutellafrosting

  • 250 g choklad - mörk (64–70 %)
  • 0,5 dl nutella - (hasselnötskräm)
  • 350 g smör - rumsvarmt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • 4 fikon
  • 100 g bär - hallon, körsbär eller björnbär
  • 1 dl nötter - t ex valnötter och hasselnötter

Karamell

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa upp ägg, mjölk och olja i en separat skål. Vänd ner de torra ingredienserna och vattnet i ägg­smeten och vispa ihop till en jämn smet.

  2. Häll smeten i tre smorda och mjölade formar, den ena ca 26 cm i diameter, den andra ca 20 cm i diameter och den tredje ca 10 cm i diameter. Grädda den stora formen i nedre delen av ugnen ca 50 min, den mellanstora ca 40 min och den minsta ca 25 min.

  3. Vänd upp kakorna på ett galler och låt dem kallna under formen. Dela kakorna till två bottnar ­vardera.

  4. Nutellafrosting: Hacka cho­kladen och smält den och nutellan i mikrovågsugn eller över vattenbad. Låt svalna. Vispa smör och vaniljsocker fluffigt. Vispa äggvita, socker och salt över vattenbad tills sockret lösts upp, 45–50°. Ta bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills maräng­smeten är kall.

  5. Vispa i smör och choklad i marängsmeten. Lägg krämen i en spritspåse. Klipp ett litet hål, ­ca 5 mm. Ställ frostingen i kylen ca 1 timme.

  6. Spritsa krämen på bottnarna och lägg ihop tårtan.

  7. Garnera tårtan med fikon, hallon, körsbär och nötter precis före servering.

  8. Koka ihop socker och vatten till en ljus karamell. Doppa kastrullbottnen hastigt i kallt vatten så att karamellen svalnar. Ringla karamellen över frukt och nötter.

Nutella och palmolja?

Det som är viktigt när man köper produkter med palmolja, är att kontrollera att det är 100% certifierad palmolja, som inte bidrar till skövling av regnskog.

Hittar du ingen hasselnötskräm nära dig med 100% certifierad palmolja kan du göra din egna nutella. Klicka här för recept! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!