1 timme + 2 timmar i ugn + 1 timme i kyl
Naked cake med choklad och nutella – gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa upp ägg, mjölk och olja i en separat skål. Vänd ner de torra ingredienserna och vattnet i äggsmeten och vispa ihop till en jämn smet.
- Häll smeten i tre smorda och mjölade formar, den ena ca 26 cm i diameter, den andra ca 20 cm i diameter och den tredje ca 10 cm i diameter. Grädda den stora formen i nedre delen av ugnen ca 50 min, den mellanstora ca 40 min och den minsta ca 25 min.
- Vänd upp kakorna på ett galler och låt dem kallna under formen. Dela kakorna till två bottnar vardera.
- Nutellafrosting: Hacka chokladen och smält den och nutellan i mikrovågsugn eller över vattenbad. Låt svalna. Vispa smör och vaniljsocker fluffigt. Vispa äggvita, socker och salt över vattenbad tills sockret lösts upp, 45–50°. Ta bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills marängsmeten är kall.
- Vispa i smör och choklad i marängsmeten. Lägg krämen i en spritspåse. Klipp ett litet hål, ca 5 mm. Ställ frostingen i kylen ca 1 timme.
- Spritsa krämen på bottnarna och lägg ihop tårtan.
- Garnera tårtan med fikon, hallon, körsbär och nötter precis före servering.
- Koka ihop socker och vatten till en ljus karamell. Doppa kastrullbottnen hastigt i kallt vatten så att karamellen svalnar. Ringla karamellen över frukt och nötter.
Nutella och palmolja?
- Det som är viktigt när man köper produkter med palmolja, är att kontrollera att det är 100% certifierad palmolja, som inte bidrar till skövling av regnskog.
- Hittar du ingen hasselnötskräm nära dig med 100% certifierad palmolja kan du göra din egna nutella. Klicka här för recept!