Mustig skördegryta

Wow – vi på redaktionen njöt högt av denna välbalanserade gryta. Inte minst kålroten överraskar med en mild, rund nötighet.
Carina Brydling

Ingredienser

  • 2 majskolvar - färska alt frysta, tinade
  • 4 knipplökar
  • 1 liten kålrot - (450 g)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 ask romanticatomater alt körsbärstomater - (400 g)
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk timjan
  • 80 g smör - kylskåpskallt
  • 1 kruka oregano - färsk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 tsk flingsalt
  • ev steksnöre

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.

  2. Skala blasten från majskolvarna och skär dem i åtta bitar. Ansa och halvera löken på längden. Skala och dela kålroten i mindre bitar, ca 2 x 2 cm. Skala vitlöksklyftorna.

  3. Fördela bitar av majskolv, lök och kålrot samt hela vitlöksklyftor och körsbärstomater i fyra portionsgrytor eller i en ugnssäker form. Häll över vinet.

  4. Mortla eller finhacka lagerbladet. Blanda lagerblad, curry och timjan. Strö kryddorna över grönsakerna. Hyvla smör över varje portionsform eller fördela tunt hyvlat smör över ugnsformen. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Lägg på lock (eller täck med bakplåtspapper och fäst med steksnöre). Tillaga grytan i ugnen 25 min. Ta av locket alt papperet och tillaga ytterligare 20–30 min eller tills kålroten blivit mjuk och grönsakerna har fått fin färg. Strö över 1/2 tsk flingsalt.

  6. Garnera med färsk oregano och servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!