00000

Wow – vi på redaktionen njöt högt av denna välbalanserade gryta. Inte minst kålroten överraskar med en mild, rund nötighet.

För 4 portioner

Ingredienser

2 färska majskolvar alt frysta, tinade
4 knipplökar
1 liten kålrot (450 g)
4 vitlöksklyftor
1 ask romanticatomater alt körsbärstomater (400 g)
2 dl torrt vitt vin
1 lagerblad
1 tsk curry
1 tsk timjan
80 g kylskåpskallt smör
1 kruka färsk oregano
flingsalt + salt + nymald svartpeppar
ev steksnöre

15 min + ca 50 min i ugnen

Mustig skördegryta

 

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala blasten från majskolvarna och skär dem i åtta bitar. Ansa och halvera löken på längden. Skala och dela kålroten i mindre bitar, ca 2 x 2 cm. Skala vitlöksklyftorna.
3. Fördela bitar av majskolv, lök och kålrot samt hela vitlöksklyftor och körsbärstomater i fyra portionsgrytor eller i en ugnssäker form. Häll över vinet.
4. Mortla eller finhacka lagerbladet. Blanda lagerblad, curry och timjan. Strö kryddorna över grönsakerna. Hyvla smör över varje portionsform eller fördela tunt hyvlat smör över ugnsformen. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
5. Lägg på lock (eller täck med bakplåtspapper och fäst med steksnöre). Tillaga grytan i ugnen 25 min. Ta av locket alt papperet och tillaga ytterligare 20–30 min eller tills kålroten blivit mjuk och grönsakerna har fått fin färg. Strö över 1/2 tsk flingsalt.
6. Garnera med färsk oregano och servera genast.