Mustig nötgryta med kanel

Köttgryta med mjuka men koncentrerade smaker. Ett långkok med nötkött till helg och fest. Perfekt bjudmat!
Frederik Zäll

Nötgryta

  • 800 g nötytterlår
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk smör - + 2 msk + 2 msk
  • 2 gula lökar
  • 1 king solo vitlök
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk messmör
  • 1 msk konc oxfond
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rött portvin
  • 1 bit ingefära - färsk, (25 g)
  • 4 kvistar timjan
  • 4 kvistar körvel
  • 1 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl rårörda lingon
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 150 g trattkantareller

Tillbehör

  • potatis - kokt
  • rårörda lingon
  • morötter - rivna

Gör så här

  1. Putsa köttet. Skär i strimlor. Lägg mjöl, salt och peppar i en plastpåse. Lägg i köttet och skaka. Bryn köttet i 2 msk smör i en gryta. Ta upp.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk smör i grytan. Tillsätt kött, soja, messmör, fond, vatten och portvin. Skala ingefäran. Knyt ihop timjan och körvel med lagerbladet. Lägg buketten i grytan. Tillsätt ingefära och kanelstång.

  3. Låt grytan sjuda under lock ca 30 min. Ta bort kanelstången och rör om. Låt sjuda ytterligare ca 30 min.

  4. Ta bort örter och ingefära. Tillsätt grädde, mjölk, lingonsylt och vinäger. Låt puttra ca 30 min utan lock.

  5. Ansa svampen. Stek i 2 msk smör i en stekpanna. Vänd ner svampen i grytan. Servera med kokt potatis, rårörda lingon och rivna morötter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!