Mustig kalops

Kalops är en mustig och god gryta som bara blir godare om den görs dagen före servering.
Mattias Larsson
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1,8 kg högrev
  • 2 morötter - + 2
  • 2 gula lökar - + 2
  • 4 msk rapsolja
  • 2 tsk salt - + 1/2 tsk
  • 1 tsk svartpeppar - nymald, + 2 krm
  • 1 l vatten
  • 14 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Inlagda rödbetor

  • 10 rödbetor - små
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk anisfrön - krossade
  • 0,5 tsk fänkålsfrön - krossade
  • 0,5 tsk salt

Tillbehör

  • potatis - kokt

Gör så här

  1. Skär högreven i bitar, ca 2 x 2 cm.Skala och skiva 2 morötter och 2 lökar. Bryn kött, morötter och lök i olja i omgångar tills det fått fin färg. Krydda med 2 tsk salt och 1 tsk peppar. Lägg över i en gryta. Häll över vatten så att det knappt täcker. Låt koka upp. Skumma väl, tillsätt kryddpeppar och lagerblad.

  2. Låt kalopsen sjuda under lock 1 1/2–2 timmar, tills köttet är riktigt mört.

  3. Rödbetor: Koka rödbetorna i saltat vatten ca 40 min, tills de är genommjuka. Spola dem i kallt vatten och dra av skalet. Skär rödbetorna i klyftor. Koka upp samtliga ingredienser till lagen och lägg ner rödbetorna. Låt kallna.

  4. Sila över skyn från köttet i en kastrull. Plocka bort fett och senor från köttet.

  5. Koka upp skyn och låt den koka ihop tills hälften återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Vispa ner redningen i skyn. Lägg ner det plockade köttet i såsen och koka upp igen. Krydda med salt och kyl därefter ner kalopsen.

  6. Koka upp kalopsen när den ska serveras. Skala och skär 2 morötter och 2 lökar i skivor. Lägg dem i grytan och låt koka ca 5 min. Servera kalopsen med rödbetor och kokt potatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!