44444

Kalops är en mustig och god kalops som bara blir godare om den görs dagen före servering.

För 8 personer:

Ingredienser

1,8 kilo högrev
2 morötter, + 2
2 gula lökar, + 2
4 msk rapsolja
2 tsk salt, + 1/2 tsk
1 tsk svart­peppar, nymald, + 2 krm
1 liter vatten
14 kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 msk majsstärkelse, Maizena

Inlagda rödbetor:

10 rödbetor, små
1 dl ättiksprit, (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
0,5 tsk anisfrön, krossade
0,5 tsk fänkålsfrön, krossade
0,5 tsk salt

Tillbehör:

potatis, kokt

50 minuter + 2 timmars koktid

Kalops – gör så här:

  1. Skär högreven i bitar, ca 2 x 2 cm.Skala och skiva 2 morötter och 2 lökar. Bryn kött, morötter och lök i olja i omgångar tills det fått fin färg. Krydda med 2 tsk salt och 1 tsk peppar. Lägg över i en gryta. Häll över vatten så att det knappt täcker. Låt koka upp. Skumma väl, tillsätt kryddpeppar och lagerblad.
  2. Låt kalopsen sjuda under lock 1 1/2–2 timmar, tills köttet är riktigt mört.
  3. Rödbetor: Koka rödbetorna i saltat vatten ca 40 min, tills de är genommjuka. Spola dem i kallt vatten och dra av skalet. Skär rödbetorna i klyftor. Koka upp samtliga ingredienser till lagen och lägg ner rödbetorna. Låt kallna.
  4. Sila över skyn från köttet i en kastrull. Plocka bort fett och senor från köttet.
  5. Koka upp skyn och låt den koka ihop tills hälften återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Vispa ner redningen i skyn. Lägg ner det plockade köttet i såsen och koka upp igen. Krydda med salt och kyl därefter ner kalopsen.
  6. Koka upp kalopsen när den ska serveras. Skala och skär 2 morötter och 2 lökar i skivor. Lägg dem i grytan och låt koka ca 5 min. Servera kalopsen med rödbetor och kokt potatis.

    ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr.