00000

Recept på ett saftigt bröd med mustig smak. Baka gärna dubbel sats.

För 1 stort bröd

Ingredienser

Mustbröd

50 g jäst
5 dl julmust
2 tsk stött fänkål
2 tsk stött anis
1 tsk stött kummin
2 msk rapsolja
1/2 dl mörk sirap
9-10 dl vetemjöl special (540-600 g)
5 dl rågsikt (275 g)
1 msk salt

Garnering

1 tsk grovt salt
1 tsk hel kummin
2 tsk vetemjöl

30 min + 70 min jästid + 40 min i ugnen

Mustbröd – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm musten till fingervarmt, 37 grader. Häll musten över jästen och rör tills den lösts upp.
  2. Tillsätt kryddor, olja, sirap och mjöl, spara lite mjöl till utbakning. Arbeta degen i hushållsmaskin ca 10 min. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ca 5 min. Låt jäsa i bunken under bakduk ca 45 min.
  3. Häll upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till ett -avlångt bröd utan att knåda den. Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 25 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skär skåror i brödet med kniv. Pensla med vatten och strö över grovt salt, kummin och mjöl.
  5. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen tillsammans med 2 dl vatten som hälls på ugnens botten. Stäng luckan snabbt. Grädda ca 40 min. Låt brödet svalna på galler.
Fler recept med: Bakning, Jul, Matbröd, Övrigt