4.64.64.64.64.6

Musslor med gorgonzola är klimatsmart mat. Ädelosten ska inte ta över smakerna utan bara lyfta rätten. ­Receptet är lätt att dubbla om ni är fyra personer.

För 2 personer:

Ingredienser

1 kilo blåmusslor
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 morot
2 msk smör
2 dl vitt vin, torrt
2 dl vispgrädde
75 g gorgonzolaost
2 msk bladpersilja, finhackad

Tillbehör:

surdegsbröd, vitt

40 minuter

Musslor med gorgonzola – gör så här:

  1. Skrubba och skölj musslorna. Kasta de musslor som är trasiga och dem som inte stängs när de knackas i köksbänken.
  2. Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och morot. Fräs lök och morot i smör. Häll på vin och grädde och koka upp. Skär gorgonzolan i bitar.
  3. Tillsätt musslorna och lägg på locket. Koka häftigt ca 1 minut och vänd om försiktigt med en slev.
  4. Blanda ner gorgonzolan. Koka färdigt musslorna, det tar 4–5 min. Strö över persiljan. Servera med bröd.
    pren