00000

Recept på musslor med bacon, tomat och oregano. Det här är en variant på klassiska rätten Moules marinières med knaperstekt bacon som extra krydda. Ett gott bröd att doppa i det goda spadet är ett måste!

För 4 personer:

Ingredienser

2 kilo blåmusslor
1 paket bacon, gärna ekologiskt (140 g)
3 tomater
0,5 kruka oregano
5 salladslökar
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
2 msk rapsolja
3 dl vatten
4 dl crème fraiche, lätt
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

ljust surdegsbröd

30 minuter

Musslor med bacon, tomat och oregano – gör så här:

  1. Finhacka baconet och stek det knaprigt i stekpanna. Lägg över på hushållspapper och låt fettet rinna av.
  2. Skär tomaterna i halvor, gröp ut kärnhusen. Skär tomaterna i mindre bitar. Plocka hälften av oreganon. Ansa och strimla salladslöken.
  3. Skölj och skrubba musslorna. Skrapa bort eventuella snäckor och släng de musslor som är trasiga och de som inte sluts när de knackas i köksbänken. Dra bort eventuellt skägg som sticker ut ur musslans skal.
  4. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Fräs löken i olja i en stor kastrull. Häll på vattnet och blanda ner hälften av oreganon. Låt koka ihop 2-3 min.
  5. Lägg musslorna i den kokande buljongen. Sätt på locket och koka tills musslorna öppnats, ca 4 min. Ta upp musslorna med hålslev.
  6. Sila buljongen och häll tillbaka den i kastrullen (detta för att få bort eventuell sand). Tillsätt crème fraiche och koka ihop buljongen ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Lägg tillbaka musslorna och låt dem bli varma.
  7. Strö bacon, tomater, oregano och lök över musslorna och ät dem varma med ett ljust surdegsbröd.

Vi rekommenderar de här produkterna från Kökets favoriter till ditt musselkok: Snygg kastrull med lock!