1. Skölj och borsta musslorna noga i kallt vatten. Släng trasiga och dem som inte är slutna. Fräs löken på svag värme i smöret tills den är guldgul. Tillsätt 4 1/2 dl cider, timjan och lagerblad. Koka ihop tills 1/3 av vätskan återstår. Häll i grädden. Låt koka upp. Lägg i musslorna. Låt koka under lock ca 5 min.
2. Ta upp musslorna och släng bort dem som inte har öppnat sig. Låt musslorna ligga kvar i den ena skalhalvan. Täck musslorna med plastfolie så att de inte torkar och ställ dem i kylen. Sila såsen och koka ihop tills hälften återstår. Hit går bra att förbereda.
3. Vispa samman resterande cider med äggulorna. Koka upp såsen och vispa i ägguleblandningen. Värm försiktigt under omrörning tills såsen tjocknat. Finhacka chokladen och blanda i såsen. Rör tills chokladen smält. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Sila såsen igen.
4. Fördela musslorna i varma, djupa tallrikar. Häll försiktigt över såsen. Strö över gräslök.
Musslor i äppelcider- och elfenbenschoklad
Fransmännen kallar vit choklad för ivoire, elfenbenschoklad.
För 6 person(er)
Ingredienser
1,5 kg | blåmusslor, färska, med skal |
6 | schalottenlökar, finhackade |
75 g | smör, osaltat |
6 dl | äppelcider, torr |
1 | timjankvist |
2 | lagerblad |
3 dl | vispgrädde |
2 | ägg, gulor |
80 g | vit choklad, Valrhona Ivorine |
1 | citron, (1,5 msk pressad saft) |
1 tsk | salt |
1 krm | vitpeppar, nymald |
Garnering:
0,5 dl | gräslök, hackad |